Sponsrat eller ej?

Enligt mig finns det två typer av sponsring; den dolda och den öppna. Jag kör på öppne sponsring - alla sponsrade inlägg ligger i min kategori "Promotat". Jag skulle aldrig inte säga till er om saker/inlägg i min blogg var sponsrade.

Det finns såklart för- och nackdelar med allt, sponsring är inget undantag. För mig handlar det ofta om att dryga ut min ekonomi, som inte har varit tipptopp sedan jag flyttade hemifrån. Att få några hundralappar här och var fungerar bra för mig, och jag känner inte att jag lurar er då jag faktiskt öppet informerar om att det är promotat. Sedan är det visserligen synd om man som läsare missar detta. Jag väljer dock min egen sponsring, men jag ska inte sticka under stol med att summorna ibland gör att jag tar in vissa inlägg i min blogg som kanske inte passar med resten av innehållet (läs, Bingo, Casino etc.). Men de företagen är ofta villiga att betala en större summa än andra företag, och därför kan jag ibland, när det är ebb i kassan, välja att ta in sådana inlägg ändå.Jag anser att det är upp till var och en om man väljer att ta emot sponsring eller ej, och i så fall i vilka former, det viktiga är att det finns information om att det är just spons.

Men hur skaffar man sig sponsring?
Ärligt talat vet jag inte riktigt varför så många företag hör av sig till mig. Det bara händer, så att säga. Jag har aldrig själv frågat angående ekonomisk sponsring, endast produktsponsring, men givetvis fungerar det att höra av sig till företag för att få sponsring. Då gäller det att man hittar företag som ser fördelen i att sponsra just din blogg. Om man driver en fotoblogg är det således smartast att kontakta företag som sysslar med olika typer av fotografiska ting. Driver man en modeblogg är det nog lättast att få spons från en webbshop eller liknande.
Mina tips här är i så fall att hoppa på de förfrågningar du får, se till att det finns tydliga kontaktuppgifter på din blogg så att företag kan kontakta dig och kontakta företag som har samma målgrupp som du för både produktspons och ekonomisk sponsring.

Hur gör man när man väl ska bli sponsrad?
Det finns många olika sätt att bli sponsrad på, om vi lämnar vad man får ut av det åt sidan och endast vänder oss mot hur företaget i sig vill ha för att sponsra dig finns det olika tjänster man kan erbjuda; tävlingar, inlägg, länkar etc. Företag föredrar sponsrade inlägg, då det skapar högst SEO för dem. Antingen skriver man själv ett inlägg eller så har företaget en färdig artikel åt dig som du lägger in lite bilder och något förord i. Jag brukar kräva lite extra om jag ska skriva inlägget själv - det tar ju mer tid.
Mitt tips här är att antingen anordna tävlingar med sponsrade produkter (om du endast är ute efter att öka ditt läsarantal) eller skriva/ta emot sponsrade inlägg (om du vill ha lön för det).

Hur får man betalt?
Företagen föredrar PayPal då de lätt kan bokföra det efteråt. Ett tips är att skaffa sig ett Paypalkonto direkt så att du enkelt och smidigt kan ta emot betalningar från dina sponsorer. Paypal är enkelt och säkert och är dessutom helt gratis att skaffa konto på. Däremot tar tjänster 3,25kr + 3,25% av beloppet. Men det gäller bara när du får betalt alltså. Att överföra till ett bankkonto kostar inget och tar i regel 1-2 arbetsdagar.

Vad ska man ta för pris?
Många bloggare förstår inte hur givande det är för ett företag att få en länk i din blogg. Är du dessutom ägare utav en blogg som har många inlänkar till sig (alltså många personer har länkat till din blogg), så är det ännu mer givande. Många personer har till exempel länkat till Kissies blogg, därav är hennes blogg ett bra forum för SEO-strateger som vill skapa ett bra länkbygge för ett företag. Du får alltså inte tro att bara för att du inte har 10 000 besökare om dagen så är din blogg inte värd något. Jag har som tumregel att om det är en fast annons, att någon vill lägga in en banner på din blogg så bör du be om 15O-2OO kronor per tusen visningar (cost per mille). Vill någon ha ett sponsrat inlägg bör du, om du som jag har ca 4OO-5OO unika besökare per dag, kräva en ersättning på 5OO-1OOO kronor per inlägg.
Mina tips är att se din egen blogg som en annonsplats, hur många personer kommer titta på annonsen/inlägget varje dag och försök tänka hur mycket det skulle kostat företaget att annonsera på exempelvis Facebook, TV eller liknande. Då gör det inte lika ont att kräva lite extra.

Hoppas att ni lärde er något om ni funderat över detta!

Kommentarer
Postat av: Daniella

Åh tack!
Hur många läsare har du per dag? :)

Svar: 4-500st :)
sannas rum

2013-10-05 @ 13:47:41
URL: http://daniellabooks.blogg.se
Postat av: Sara Ekman

Jag är medlem på både Bloggerfy och Blogvertiser, alltid kul att kunna få lite extra slantar i kassan :)

Svar: Det är det verkligen :) jag kör också på dem, men har också ett tätare samarbete med Bloggerfy där de erbjuder mig lite högre ersättning för specialinlägg. Sedan gör jag mycket länksamarbeten för att öka min SEO, samt att jag tar emot sponsrade inlägg från reklambyråer som jobbar åt andra företag som vill öka sin SEO :) Funkar bra!
sannas rum

2013-10-06 @ 13:22:38
URL: http://aamaziing.blogg.se/
Postat av: Hanna Svensson

Bra tips!

2013-10-06 @ 20:01:15
Postat av: Jessica

Jättebra tips! Är relativt ny i bloggvärlden men om bloggen blir större så har jag fått mer erfarenhet i alla fall!

Svar: Åh tack, det kommer nya tips varje vecka på hur du skapar en framgångsrik blogg :)
sannas rum

2013-10-13 @ 23:02:20
URL: http://fames.se/jussicas

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0