En design blir till

 
Som jag skrev så blir det ju aldrig som första utkastet. Tänkte berätta hur jag vanligtvis skapar en design, från idé till färdig design, kan man säga. 
 
› INSPIRATIONEN
Jag börjar givetvis med någon typ av inspiration. Ofta ser jag en blogg/hemsida eller print screen och det är det som sätter igång mig. Vanligtvis har jag funderat över en del saker som jag vill införliva, i designen ovan är det mina slides från vänster, där jag har lagt senaste uppdateringarna & länkar. Ni får se när den installeras. 

› KOPIAN
I början kan mitt utkast se ut som en exakt kopia av en design. Men jag blir aldrig nöjd med en kopia, dock måste jag ju ha något att utgå ifrån. Designen ovan kommer från början från tankar och idéer via Melissa Rose Design. Jag har sedan klickat mig runt i jakt på pixels, iinspiration, citat och koder och har sedan utvecklat något eget. Det som är tråkigt är att många designers stannar här, de blir nöjda med en kopia. Men tänk såhär; om du bara la ner lite extra tid på det kommer det 1. kännas väldigt mycket bättre för att det är ditt, 2. finnas mycket mer positiv respons på din design, än om du kopierar. 
 
› VILAN
Efter att ha skapat kanske tre-fyra utkast som jag inte är 11O% nöjd med inser jag att jag måste få vila, få ny inspiration, av min vardag oftast. Då kommer idéerna bara som uppenbarelser. Efter ett par dagar/veckor sätter jag igång igen. Då är man fräsch igen och kan tänka utanför boxen. Att bara sitta framför en design dag ut och dag in skapar inget; det gäller att få nya intryck och vila upp huvudet. 
 
› OMLOPPET
Nu har jag massor av nya tankar om hur jag vill ha det. Jag brukar oftast, i detta läge, göra om headern. Den är alltid stomme för mig och måste bli bra. Medan jag letar ny inspiration börjar allting om; men istället för att ha en sida som jag nästan kopierar rakt av, så har jag nu 2O olika inspirationskällor. Genom att blanda med lite idéer från här och var skapar man sig något unikt. 
 
› DETALJERNA
När stommen är klar sätter jag på ordentligt med hög musik (helst house eller stämningsfulla soundtrack), gärna i Robertos Beats-hörlurar så att jag bara känner en eufori i kroppen. Nu börjar det roliga; detaljerna. Vad för roliga koder kan jag lägga till i min design, vad för fina citat och bilder vill jag ha? Jag brukar aldrig lägga vikt vid detaljerna innan jag har klarat av stommen i designen, för tänk om jag ändrar mig helt - då har jag lagt ner onödig energi och tid på det. Här gör jag en del grafik, men det handlar främst om grafik som kanske hör till koderna. Ett exempel; designen ovan har slides till vänster med länkar & uppdateringar, själva fliken (det gråa med texten på) har jag gjort i Photoshop, men resten är kodat. Så 7O% kod, 3O% Photoshop, kan man säga. Det är här man har möjlighet att uttrycka sig, göra det till sitt eget. Även om stommen givetvis inte kan vara en kopia, så är det detaljerna som gör att det blir ditt. 
 
› RESULTATET
Det tar alltid tid för mig att lägga in en design, jag vill ha mångas perspektiv och åsikter. I slutändan vet jag att jag själv måste känna mig nöjd, men ibland behöver man bekräftelsen. I detta skede behöver jag bara tid att vänja mig vid det nya innan jag lägger in den på min blogg. Jag behöver också tid att fundera över detaljerna; simplicitet är det viktigaste, och även om koderna är komplicerade och otroligt många, så får det inte bli för mycket. Det får inte finnas för många widgets, för många scripts eller för färgglatt i för stora partier. Som ett av citaten lyder nedan; med små inslag av färg blir det mer färgglatt än att ha allt i färg. 
 
 
Citat som jag tänker på när jag designar:
A good design is driven by needs and defined by constraints. ❞ — ASTIK PANT 
Simplicity is not about making something without ornament, but rather about making something very complex, then slicing elements away, until you reveal the very essence. ❞ — CHRISTOPH NIEMANN 
The enemy of art is the absence of limitations. ❞ — ORSON WELLES 
❝ We cannot reduce complexity; we can only create the illusion of simplicity. ❞ — GRADY BOOCH
❝ Good design is all about making other designers feel like idiots because that idea wasn't theirs. ❞ — FRANK CHIMERO
❝ Having small touches of colour makes it more colourful than having the whole thing in colour.  ❞ — DIETER RAMS

 
 

Kommentarer
Postat av: Maia Nilsson

Hej ja igen:) Kommer du lägga ut hur du gör en sideout här eller på din "bloggtips" blogg???

Svar: Lägger alltid ut på båda :)
sannas rum

2013-04-20 @ 17:03:36
URL: http://jamankanjuundra.blogg.se/
Postat av: Ditte

Jag blir så imponerad för du är så duktig! Att det var svårt med design det visste jag ju och jag vet ju att du lägger ner väldigt mycket jobb även på dina kunders designer.
Men att det var så mycket att tänka på, det visste jag inte.
Spännande att se resultatet när du är klar.

Svar: Åh vad du är gullig Ditte :) jag tycker ju att detta är det bääästa som finns, så jag tycker bara att det är roligt :D
sannas rum

2013-04-20 @ 17:13:35
URL: http://akker.blogg.se
Postat av: Nathalie Mattsson

DEN där designen.. jag älskar den. Typ exakt vad som skulle passa mig just nu. Dog lite :3

Svar: Hihi, vad söt du är :) Ska lägga in den nu :D
sannas rum

2013-04-20 @ 20:40:45
URL: http://www.aportion.se
Postat av: - rebecca

Gillar verkligen denna designen! Har nog klickat rundor på ALLA knappar och sånt här inne nu ^^, riktigt vårig & inspirerande utan en massa blommor & rosa bakgrunder! väldigt imponerad :)

Förresten, om du har tid & framförallt lust får du jättegärna svara på dessa frågorna lite snabbt, tar inte lång tid och du får svara hur knäppt du vill. :) du hittar dem hääääär ---> http://rockslampa.blogg.se/2013/april/-seriosa-rubriksproblem-men-en-lista.html

Svar: Åh tack så hemskt mycket Rebecca, vad glad jag blir :D Ska absolut kolla in din lista :)
sannas rum

2013-04-22 @ 12:01:58
URL: http://rockslampa.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0