google analytics


Vi kör vidare på det här med hur man kan expandera sin blogg och sprida den till andra. Men det här tipset handlar inte om var och hur man ska sprida den, utan hur man analyserar vilken typ av läsare man har. Man kan göra på flera olika sätt; men det bästa om du frågar mig är Google Analytics. På denna sida kan du se vart dina läsare kommer ifrån beroende på vilken IP-adress de har. Då kan du också fundera på om din sida behöver ett översättningsverktyg (video om detta kommer!), eller om anledningen till att du har mycket besök från exempelvis Australien beror på att många av dina vänner befinner sig där. Men ett översättningsverktyg till engelska kan alltid vara bra!

Hur gör man då för att skaffa Google Analytics? Här kommer en liten förklaring i text så får ni en video om det senare! Gå in på http://www.google.se/analytics/ och tryck på Registrera dig nu som står under "Gå in på Analytics". Registrera dig och din sida hos google, och aktivera ditt konto. När du är färdig kan du logga in genom att istället trycka på just Gå in på Analytics. Du får en verifieringskod som kallas spårningskod till din blogg som du ska lägga in (på alla sidor - framsida, arkivsida, kategorisida & inläggssida).
När du har loggat in så kommer du till din kontolista - tryck på din blogg. Du kommer då in till översikten. Första dagen finns det inget då Google inte har hunnit räkna din statistik ännu. Men därefter är det bara till att logga in och börja analysera. Du kan se varifrån dina läsare kommer från - världsdel, land & stad. Du kan också se vilket språk som dina besökare använder i sin webbläsare, och vilket beteende de har på din blogg - hur länge de stannar. Det finns massor att analysera och jag tror att det är bäst att man själv klickar omkring och tittar för att lära sig hur det fungerar!



Ett exempel på hur det har sett ut i min översikt


Utifrån den information som du samlar på Google Analytics kan du sedan anpassa din blogg för att passa den stora massan, men du kan också köra inslag i andra varianter för att tillfredsställa minoriteterna också. Med det menar jag inte att du ska skriva 2-3 inlägg i månaden på spanska/mandarin/serbiska bara för att du har lite besökare därifrån någon gång ibland (det kan ju vara så att de bara råkat hamna på din sida faktiskt...) men att du kanske anpassar din blogg så att den passar så många som möjligt.
Trackback
RSS 2.0