tillit

“You may be deceived if you trust too much,
but you will live in torment if you do not trust enough”


Jag har ett problem som kallas tillit. Jag har alltid haft lätt att lita på människor för att jag har haft en så bra självkänsla. Nu har jag dock insett att den där självtilliten strandat lite och hamnat efter mig. Den finns inte längre. Jag litar inte på mig själv, eller jag är inte riktigt bekväm med mig själv. Jag är rädd för mig själv, ser alltid det negativa i saker och ting och målar fan på väggen jämt och ständigt. När jag inte kan lita på mig själv kan jag heller inte lita på andra. Stup i kvarten kommer en farlig tanke upp i mitt huvud också. Den lyder "vad ska alla andra tycka?". Jag känner själv att jag är uppvuxen i miljöer där man tycker väldigt mycket om andra, jag är van vid att folk tycker. Men jag vill inte vara så himla beroende av vad andra tycker. Vad de tycker om mina kläder, om mitt hår, om vem jag är vän med, om vad jag gör, vart jag jobbar, vart jag bor. Den första tanken som slog mig när jag fick reda på att vi hade fått vår lägenhet var "Vad ska folk tycka om att jag har just den postadressen?". Istället för att vara positiv och inse att jag vid 2O års ålder har ett förstahandskontrakt. Jag har ju fått en fot in, varför ska jag bry mig om vad gamla gymnasiekompisar som inte ens hälsar på mig på stan ska tycka om att jag har 421 som postadress?

Det är inte så att jag inte har någon självdisciplin eller liknande, det är bara det att jag hela tiden går runt och är rädd för att jag inte ska klara av mitt liv. Jag är rädd att jag inte ska klara av motgångarna. Fastän det alltid löser sig för mig. Jag löste ett förstahandskontrakt på ett par dagar (tur eller vad?), jag hade jobb en vecka efter att jag kom hem från London... Så fort jag hamnar i mina dalgångar så tror jag att livet är slut, för jag litar inte på att jag klarar av att hantera situationen. Det är den sortens tillit jag inte har till mig själv. Inte att jag inte litar på att jag kan vara trogen mot min pojkvän, hela min värld kretsar runt honom och jag skulle aldrig göra något för att såra honom. Det är inte den tilliten jag inte har till mig själv. Det är tilliten som handlar om lycka, framgång och att klara av saker. Den saknar jag.

Jag har alltid varit stark, alltid varit självständig. Men så inser jag att nej, det är jag faktiskt inte. Jag är en produkt av mina föräldrar, mina vänner och min omgivning. De har format mig till den jag är. Mina upplevelser, mitt handlande och mina erfarenheter har skapat mig. Och alla människor har traumatiska upplevelser, det har även jag. Skillnaden är att jag har trott att jag har klarat av att hantera dessa utan att bli... neurotisk. Jag har inga tvångstankar, jag har aldrig tyckt att jag har skapat försvarsmekanismer för mig själv, jag har inget som helst neurotiskt beteende. Men så lägger jag mig ner för att sova och tankarna flyger iväg. Och jag inser att jag faktiskt utövar mer än fyra försvarsmekanismer, däribland somatisering, som visat sig främst genom att jag jämt och ständigt har ont i magen.

Första steget för mig är ju att förstå. Att förstå hur djupt rotad den här bristen på tillit är. Det lättaste för mig är att kunna prata om det, inte med vem som helst, men prata om det. Med vänner, familj och pojkvän. Men också få proffessionell hjälp att hantera det här. Jag vill förklara, försvara mig och berätta varför jag är som jag är. Varför jag har den här ständiga bekräftelsemanin. Varför jag måste få höra att människor älskar mig, att de kommer älska mig imorgon och nästa vecka också. Att de inte kommer lämna mig. Det är så fruktansvärt viktigt för mig att veta att allt kommer vara likadant imorgon. Att jag kommer vakna bredvid en människa jag älskar, och att hans känslor inte över en natt har förändrats. Det behöver jag gång på gång få höra. Eller så är det i alla fall just nu.

Jag vill bli starkare i mig själv, våga lita på mig själv. Inte leva med rädslor för vad som ska hända i framtiden, utan leva nu, idag. Må bra idag, och inte vara så rädd för imorgon. Det är mitt viktigaste mål just nu, att skapa den där självtilliten, så att jag kan släppa in och våga mer. Våga älska, våga lita på mig själv. För om jag inte klarar av att hantera mig själv kan jag ju heller inte hantera någon annan. Och det vill jag. Jag vill kunna hantera andra, jag vill vara en jättebra flickvän, jag vill vara en bra vän, en fin dotter och ett älskvärt barnbarn. Och jag vill bli en bra mamma.

Allting kommer bli bra. Det kommer bli bra nu, för jag har insett hur tidigare upplevelser har färgat av sig på mig. Och nu kan jag ta itu med det och jobba med det. Det går framåt för mig, om än med små, små steg.

Kommentarer
Postat av: Charlotte

Känner så väl igen mig när du skriver om "vad ska alla andra tycka" Vi måste bli lite mer "vi skiter väl i vad andra tycker" ;)

saknar dig så min vän! <3

2011-11-28 @ 23:53:28
URL: http://charlottethoren.blogg.se/
Postat av: Ilhan

Det blir lätt så när man har många runtomkring som har höga förväntningar på en. Därför skall man skita i vad andra säger och bara köra sin egen väg, enligt mig!

2011-11-29 @ 03:11:15
URL: http://ilhan.nu
Postat av: Anonym

Riktigt bra text, kan känna igen mig i det du skriver! Jag har skrivit om precis detta om att våga släppa in som är sjukt svårt... Precis som du skriver. Tack för bra läsning!

2011-11-29 @ 07:14:01
Postat av: Mikaela

Du är inte ensam om att oroa dig, jag tror att alla känner en viss rädsla för vad andra ska tycka, även om fallet är så att vissa är bra på att dölja eller förneka det. Hur som helst verkar det vara mycket och stora förändringar som sker i ditt liv, flytt, samboliv osv. Jag tror och hoppas att du kommer känna dig mycket tryggare när du fått vänja dig vid tanken och fått komma in i den nya förändringen. Du verkar ju ha livet under kontroll :) Styrkekramar

2011-11-29 @ 07:22:19
URL: http://frayme.blogg.se/
Postat av: Tina - Minnas mamma

Hej Sanna! Jag har kollat på flera av dina videor och lyckats fixa min bloggdesign, tack! :)



Nu har jag ett problem.. Jag skrev ett inlägg om det nyss; http://hejtina.blogg.se/2011/november/inlaggen-finns-inte-kvar.html#comment och det är i alla fall så att inläggen "försvunnit". Man kan inte gå till tidigare inlägg, jag tror det är det. Jag vill ha en tidigare/nyare inlägg även på min arkivsida och på min framsida, då tror jag det funkar.. Jag vill göra bloggen till en bok men eftersom den bara visar de allra senaste inläggen så funkar det inte. Jag är inte heller sugen på att ha 50 inlägg per sida heller, så jag vill hellre lägga till tidigare/nyare inlägg.

Vet du hur man gör för att få det någon annan stans än på kategorisidan?



Tacksam för hjälp!

2011-11-29 @ 09:25:34
URL: http://hejtina.blogg.se/
Postat av: Carolina

Åh, jag hoppas att allt kommer gå framåt fort. Läskigt bara att läsa något som man lika gärna skulle kunna ha skrivit själv "en dålig dag". Som tur är så har jag redan kommit en bra bit på vägen och är trygg i mig själv kanske 27 dagar av 30 en månad. Kan ha tillit både till mig själv och andra och vara positiv och njuta av livet och inte ta allt så allvarligt.

Men dom där lite sämre dagarna så känner jag exakt som du och det är så läskigt. Så läskigt när man vet att man kan och oftast förstorar saker och oroar sig i onödan. Jag förstår dig och hoppas att du snart också kan "chilla" och tro på dig själv i större utsträckning än idag! KRAM!

2011-11-29 @ 09:31:48
URL: http://carrooouw.se
Postat av: sannas rum

anonym: tack så mycket, synd att det inte var någon kontaktuppgift, skulle gärna läsa det du har skrivit också (:

2011-11-29 @ 14:03:32
URL: http://sannasrum.se
Postat av: emma b

Känner igen mig så mycket i din text. Mycket fint skrivet för övrigt. Fortsätt kämpa så vet jag att du antingen hittar tillbaka, eller vidare, beroende på vad du söker - du fixar det!

2011-11-29 @ 17:17:24
URL: http://emmablid.blogspot.com
Postat av: Shora

Styrkekramar till dig, Sanna! Jag vet precis hur det känns, men så länge det går framåt så blir resultatet alltid positivt. Keep your chin up! <3

2011-11-29 @ 21:35:19
URL: http://www.konnichiwa.nu
Postat av: Anna

Känner igen mig så mycket i det du skriver. Kämpa på Sanna sänder en massa styrkekramar. Att prata med någon professionell , någon utomstående de är faktiskt skönt att bara sitta och prata ut. De är inte så hemskt som många tycker.



Det är skönt och få ett andrum där man kan fokusera på sig själv och ingen annan. Inte bry sig om vad folk ska tycka och tro. Skönt att du har nära och kära som finns där för dig och stöttar dig!



Kram

2011-11-29 @ 21:50:00
URL: http://www.annasrum.se
Postat av: Louise

Jag känner lite som du faktiskt.. Bryr mig för mycket OM andra och VAD andra tycker.

Men du ska vara stolt över dig själv för du åstakommit det du faktiskt gjort! Själv ha rjag panik över att jag inte har ett jobb eller pojkvän längre, men fan egentligen.. jag är ju bara 19 än så länge.

2011-11-30 @ 12:50:04
URL: http://louiselonning.blogg.se/
Postat av: felicia-

bra skrivet, håller med dig ibland faktistk!

2011-12-03 @ 10:16:54
URL: http://whofelicia.blogg.se/
Postat av: Matilda

Hej Sanna,



Jag känner igen mig så mkt i det du skriver och förstår hur jobbigt det är att gå igenom. Jag går igenom det nu med, kanske inte med samma "inriktning", med samma känsla om hopplöshet i vissa sammanhang. Nedan har jag skrivit texter om hur jag känner det och funderingar på hur man ska gå vidare och OM det går att komma vidare...



http://clothesandcamera.blogg.se/2011/september/waiting-for-that-chance-that-surprise-that.html



http://clothesandcamera.blogg.se/2011/october/utkast-okt-17-2011.html



Kram

2011-12-12 @ 12:04:21
URL: http://clothesandcamera.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0