Folkpartiet vill lägga 1 miljard på lärlingsutbildningar

Idag finns 8 000 platser på gymnasieskolor runtom i Sverige där du som elev får en lärlingsutbildning i ett visst yrke. Folkpartiet vill nu utöka detta till 40 000 platser på både gymnasiet och på Komvux. Målet, enligt Folkpartiets partiledare Jan Björklund är att 15-20 % av alla yrkeselever (alltså de som går en praktisk linje så som bygg, el men även hotell och restaurang) går en lärlingsutbildning.
Vad finns det för fördelar med detta då? Jo:

Det minskar arbetslösheten, inte den kroniska arbetslösheten, men det är en liten bit på vägen.
Eleven får en anställning på företaget, men är fortfarande skolans ansvar. Alltså får eleven en fot in på arbetsmarknaden redan innan avslutad gymnasieutbildning.
Elever som inte är studiemotiverade kommer att få bättre stimulans via yrkesutbildning istället för att sitta i en skolbänk. Det resulterar bara i att fler hoppar av.

Motargumenten kommer främst från facket; som tycker att det är dåligt med låglönejobb. Det är klart att ingen ska vara underbetald, men vi får inte glömma att det är en utbildning, inte ett arbete. Man får chansen att utbildas på ett sätt som man kanske uppskattar mer än att plöja igenom böcker. Borde det inte vara upp till varje elev att då själv bestämma om man vill jobba för den lön man får, eller sitta i en skolbänk med en massa teoretiska ämnen?

Kommentarer
Postat av: Anonym

som ett tack för alla bra svar på mina hundratals frågor så hoppas jag att du blir lite glad för mitt senaste inlägg :)

kram

2010-05-31 @ 14:55:22
URL: http://torpenbergs.blogg.se/
Postat av: t a k a i ♥

åh så bra <3<3

2010-06-02 @ 12:16:52
URL: http://takai.blogg.se/
Postat av: Matilda

Jag tycker de är lättare att lära sig praktiskt än teoretiskt, Så för mig hade de vart lättare om jag hade fått en plats ute i arbetslivet och sett hur de går till och så, Och visar man sig bra på praktiker så ökar ju chansen att få jobb. :)

2010-06-18 @ 17:26:48
URL: http://mollekindahl.blogg.se/
Postat av: Matilda

Fast de är ju inte många som förstår de, En tjej på min skola fick vara halva terminen på en arbetsplats och andra halva i skolan, Men när jag fråga om jag fick de så var de strängt förbjudet och att man inte fick vara ute halva tiden och inne andra halvan. Tyckte de var konstigt att hon kunde göra de men inte vi andra

2010-06-18 @ 17:43:55
URL: http://mollekindahl.blogg.se/
Postat av: Matilda

Men de ska man inte hänga läpp för nu, Jag klarade mig genom hela skolan utan att va så mycket ute. Men de hade vart trevligt att få va de

2010-06-18 @ 18:03:28
URL: http://mollekindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0