Vanligaste fotobegreppen - ISO, slutartid & bländare

Här kommer en snabb genomgång av de vanligaste begreppen inom foto, det vill säga ISO, slutartid och bländare. Om man klarar av att hantera dessa kan man också hantera de flesta situationer och ändå få väldigt bra bilder, trots att ljuset är starkt eller svagt.




SLUTARTID
Slutartiden reglerar hur snabbt slutaren ska slå igen. Det betyder att ju längre tid det tar för slutaren att stängas och "knäppa av" fotot, desto mer ljus hinner komma in i kameran och registreras på bilden. Kort och gott; dina bilder blir mörkare om du kör med en kort slutartid (vilket är ett högt tal - till exempel 500, vilket betyder att slutaren stängs på en femhundradels sekund) och de blir ljusa om du kör med en lång slutartid (ett lågt tal - till exempel 5, vilket betyder att slutaren stängs på en femtedels sekund). Men om du fotar med lång slutartid registrerar kameran också fler rörelser, precis som ni ser på bild nummer ett. Därför kan det bli suddiga bilder, men också coola effekter. För att få till det och verkligen få bra bilder måste man använda sig utav både slutartiden och bländaren.

 

 

 


BLÄNDARE
Bländaren reglerar, precis som slutartiden, hur mycket ljus som kommer in i kameran, men på ett annat sätt. Bländaren är öppningen i objektivet, som stängs med överlappade bitar. Om du kollar i ditt obektiv samtidigt som du knäpper av, så ser du bländaren stängas. Och det man kan göra är att bestämma hur stor bländaren ska vara, för att då reglera mängden ljus som kommer in i kameran. Tillsammans med slutartiden kan man då ta en bild med perfekt ljus. Bländaren anges ofta som F.

 

 

 


ISO
ISO-antalet anger hur ljuskänslig din kamera är, och när den är inomhus kan du ha högre ISO, för då är kameran inte lika ljuskänslig, men är du ute så blir den mer känslig och då sänker du ISO'n.
Som ni kan se på bilderna, om ni tittar nära, så uppstår ett brus på bilden om man använder sig av hög ISO, alltså ska man försöka att använda så låg ISO som möjligt, och istället trixa med bländaren och slutartiden för att få till en ljus bild i dåligt ljus.


Kommentarer
Postat av: SHORTYS

har precis köpt mig en egen systemkamera (har en gemensam i familjen, som är på lagning) och planerar att lära mig ALLT, tack för ditt tips :) det var en bra början för mig haha =)

2010-12-13 @ 19:24:44
URL: http://shortys.se
Postat av: Nina

På bländaren står det tex "F 20". Vad är standard på bländaren?

2010-12-22 @ 23:51:09
URL: http://llovedrug.blogg.se/
Postat av: Nina

nvm. Jag har pillat lite och sen blev min mamma sur över att jag hade hållit på med inställningar och sånt :p

2010-12-23 @ 21:43:01
URL: http://llovedrug.blogg.se/
Postat av: startdust

Såg att du använt mina bilder till en del bloggdesigner som du använt. t e x i en av dina gratis mallar. Var vänlig o ta bort dem annars anmäler jag dig!!

2011-01-13 @ 22:09:35
URL: http://weheartit.com
Postat av: emelie

Hej, jag undrar om du skulle kunna göra något inlägg om hur man fotar vattenbilder (rinnande vatten osv.) jag har försökt med det, men jag fattar inte hur man gör för att få det bra! Skulle vara jättetacksam om du kunde göra ett inlägg om det!

KRAM :)

2011-02-21 @ 11:52:49
URL: http://fotoflikka.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0