Nu ska jag lära er ett och annat

 "Man vet än idag inte hur många offer som Stalins skräckvälde skördade. Under en period på knappt 30 år regerade Josef Stalin i Sovjetunionen med ett socialistiskt tänkande. Det var en mörk period, och forskare är överens om att minst 10 miljoner människor fallit offer för den onaturliga döden under Stalins styre.
   Men hur lyckades en enda mans politik och synsätt skörda så många liv?
Och kan Stalins tid vid makten på något sätt påverka oss idag?

 Skräckvälde. Terror. Förtryck. Tre ord som kan sammanfatta de knappa 30 år då Josef Stalin var ledare för Sovjetunionen.
1936 startade han den stora utrensningen - ett justitiemord som doldes bakom en rättegång som troddes vara korrekt. Det var Stalins före detta bundsförvanter Kamenev och Zinovjev som skulle "ställas inför rätta". Under tortyr bekände dessa män att de sysslade med kontrarevolutionär verksamhet. I Stalins ögon fanns inga vänner, bara fiender. 

   I takt med att Stalins bild av verkligheten blev allt mer suddig trappades även terrorn mot folket upp. Fiender fanns inte bara inom landets gränser utan även utanför - och Stalin propagerade ofta och gärna om detta. Säkerhetspolisen rensade sedan ut dem som Stalin ansåg vara just fiender, det kunde vara oskyldiga civila, militärer och partimedlemmar.


   Josef Stalin satte skräck i de sovjetiska medborgarna. Då fiender kunde finnas var som helst kunde de även vara vem som helst! Det fanns inte en enda människa som gick säker, även Stalin kände sig hotad, men av andra skäl. Så som att många ogillade hans politik och styrsätt. Han lät avrätta vänner, medarbetare och medskyldiga till massmordens familjemedlemmar.

Stalin brukade själv underteckna dödsdomar, och han införde att vartenda brott skulle kunna leda till dödsstraff för alla över tolv år. Låter detta verkligt? Nej, det gör det inte.
Det är nog därför vi har svårt att ta åt oss hur det var i Sovjetunionen under denna tid. Idag skulle detta inte vara accepterat, och man kan fråga sig hur allt detta kunde fortgå fram till Stalins död 1953 - trots att Förenta Nationerna hade skapats och de kungjort deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Till deras försvar skulle man väl kunna säga att stor del av Stalins skräckvälde ägde rum samtidigt som Adolf Hitler hade makten i Tyskland.

  

Samtidigt kan man fråga sig varför inte den sovjetiska utrensningen med minst 10 miljoner offer inte är lika uppmärksammad som den etniska utrensningen i Nazityskland, där cirka 6 miljoner judar avrättades. Svaret på detta kan vara att Nazityskland inte bara utförde Förintelsen utan även skapade ett världskrig. Det är dock, för min del, oklart hur detta inte kan vara klassat som en händelse av samma värde. Enligt min åsikt borde man lära ut mer om hur vänsterextremister, inte bara extremer från höger, har skapat misär och död i form av tortyr och avrättningar i världen. Just nu tycker jag att man, i till exempel ämnet historia, lägger för mycket energi på andra världskriget och antisemitismen som skapats av den extrema högern, när den extrema vänstern är minst lika viktig i ett historiskt perspektiv. Jag tror även att man inte, som ungdom, förstår vad det innebär att vara vänsterextremist på samma sätt som man förstår hur det är att vara nazist."

~ Sanna Preifelt

Kommentarer
Postat av: Broccolie

åh tack så mycket:) Fortsätt gärna besöka mig:p

2009-05-27 @ 12:50:43
URL: http://broccolie.blogg.se/
Postat av: ★ Sussi - en galen norrbottning ★

Kan verkligen bara säga tack desamma bruden!



Hoppas du får en svin bra dag!!

2009-05-27 @ 13:48:32
URL: http://sussisliv.blogg.se/
Postat av: gia

Hej ! titta in hoss dej me...snygg blogg kram Gia

2009-05-27 @ 14:45:22
URL: http://popovagia.blogg.se/aha
Postat av: victoria

Tack så mkt ! Duktig fotograf du är :))

2009-05-27 @ 16:39:30
URL: http://vickylicious.webblogg.se/
Postat av: Emmy

riktigt fin blogg du har

2009-05-27 @ 17:49:46
URL: http://emmyunal.blogg.se/
Postat av: frida ,läs om mode ,tips ,skönhet och min vardag

sv,tacks så mkt . härlig blogg :)

2009-05-27 @ 20:15:32
URL: http://friiiidaenocksson.blogg.se/
Postat av: °•S O M M A R U N G A R N A•°

Gud vilka söta bilder, och gud va söt du är! :)

KRAMAR PÅ DIG!

2009-05-28 @ 16:03:32
URL: http://sommarungarna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0