Betygsskalan måste förändras

I dagens läge finns det fyra betyg, som vi alla vet - IG, G, VG och MVG.
För att nå upp till G så finns det en hel del saker du ska kunna i ett visst ämne, det blir högre krav, men färre vid Väl Godkänd, och ännu högre vid Mycket Väl Godkänd, men också där färre. Självklart ingår alla mål för Godkänd även i de högre betygen, men du har även ett färre antala mål som du ska nå upp till. Godkänt är alltså ett väldigt brett betyg, det är skillnad på G- och G+. Samma med VG, det är också kanska brett. En person som uppnår VG- har antagligen bara varit lite bättre än G, medan den personen som uppnåt VG+ ligger på gränsen till ett MVG, vilket är ganska stor skillnad.

Därför tycker jag att vi måste förändra betygsskalan, helst till en skala med bokstäver, som A/A+/A- & B/B+/B- etc. På så sätt kommer det bli lättare för lärare att sätta betyg, för det kommer finnas mer att välja på. Når man upp till just det målet så får man ett visst betyg och når man upp till nästa betyg så ja - då får man ett högre betyg. Inte som nu, att det är ytterligare 10 mål man måste nå för att få klättra ett steg upp på stegen. Det känns ofta hopplöst, det känns ofta jobbigt.

Ett annat problem med dagens betygsskala är dessa + och - som egentligen inte ens finns med i skalan. Det är bara något lärarna sätter ut, men inget som sedan syns i våra betyg. Är det rätt? Det är bara för att det ska bli lite lättare för dem, så att inte den där personen med VG- får ett Godkänt istället. Är det för att vara snäll?

Jag minns en lärare jag hade i högstadiet som satte G - - - - på en kille efter ett spanskprov. Är inte det ungefär detsamma som Icke Godkänd? Det tycker i vilket fall jag. Och så många lärare man hör talas om som inte vill sätta icke godkänd på sina elever. Vad är egentligen det?
Hade vi istället haft en skala med fler steg, en trappa med flera steg, så hade läraren inte behövt sätta sådana definitva betyg och vi hade vetat precis vilket betyg vi hade nått upp till.

Kommentarer
Postat av: emilia

svar; jaaa... små fototrix är alltid kul. och behind scenes :D

2009-05-18 @ 13:52:22
URL: http://emiliaw.devote.se
Postat av: Sanne - bloggdesigner

Helt rätt, verkligen! Är så trött på dessa betygssystem, något måste förändras - drastiskt!

2009-05-18 @ 13:54:57
URL: http://sannelovesjoel.blogg.se/
Postat av: Lisa

Betygen är för få, helt rätt. Det är i behov av ändring, men pratades det inte om betyg a-f eller om det var siffror och att det skulle införas istället för det som är nu?

2009-05-18 @ 15:14:16
Postat av: sanna ♥

Lisa: Jo, jag har inte kollat upp det, men självklart har det pratats mycket om att betygssystemet ska förändras, för även lärare och vuxna tycker att det är enormt bristfälligt. Jag minns dock inte om det var a-f eller om det var siffror som skulle införas (: Personligen tycker jag att a-f med +&- är bäst!

2009-05-18 @ 15:22:22
URL: http://sannasrum.blogg.se/
Postat av: Anonym

Läste nu att det i sådana fall var tänk med en A-F skala, då F skulle vara som IG och E som G, sedan C som VG och A som MVG, och de där emellan, B och D är några slags mellanting, sedan skulle även det bli svårare att nå det högsta betyg.

Så man får väl se, kanske beslutar dem att ändra det förhoppningsvis snart. :)

2009-05-18 @ 15:39:03
Postat av: sanna ♥

Anonym: Tycker jag låter jättebra!

2009-05-18 @ 15:44:30
URL: http://sannasrum.blogg.se/
Postat av: fred

att använda + - ger samma effekt eftersom att de ofta är missvisande!



Sedan har du fel när du skriver att det färre krav för VG, MVG än för G. För du vet väl säkert när du tänker att även kriterierna för G och VG ingår i MVG, trodde att alla fattade det...



Annars bra skrivet, debatten om betygen måste verkligen upp till ytan, vi har på tok för få betyg att få!

2009-05-21 @ 01:34:12
Postat av: sanna ♥

fred: Ber om ursäkt, ser att jag har skrivit fel. Vet mycket väl att i VG ingår målen för G, jag har bara skrivit lite klumpigt. Trodde ärligt talat att jag fick ned det!



Vi kan hoppa övre +&-, om det ska finnas så ska det sjävklart finnas i själv systemet och skalan också, inte bara något lärarna kan sätta ut som de gör idag. Bara det finns fler steg så är jag nöjd!

2009-05-21 @ 10:43:13
URL: http://sannasrum.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0