Att skriva CV

En kompis till mig ville veta hur jag gör när jag skriver CV. Jag har testat ett par olika sätt, men gillar detta jag ska visa mest. Det har bäst struktur och är enkelt att förstå tycker jag!  Jag fick lära mig detta sätt i skolan, och det finns många fler än jag som använder sig av denna struktur.
När man söker jobb så måste man ha ett par saker i åtanke:
Är du under arton kan du inte förvänta dig ett höjdarjobb, man måste börja på botten för att jobba sig uppåt. Det är olagligt att låta omyndiga stå i kassan, och även att låta dem jobba mer än 8 timmar om dagen. Därför väljer många butiker och företag bort att låta omyndiga jobba, för det gynnar kanske inte alltid företaget.
Det bästa är att kolla med sina föräldrar, mor- och farföräldrar, och be dem kolla med sina bekanta och på sina jobb ifall det kanske finns någon uppgift du kan göra. Det var så jag fick mitt jobb, jag hjälpte till på en utförsäljning en gång, vek tröjor en hel helg. Och sedan ville de ha fortsatt hjälp av mig, både på kontoret och i butiken. I somras fick jag jobba jättemycket, och fick även jobba en del helger. Man får jobba sig uppåt helt enkelt.

CV  är förkortning på Curriculum vitae vilket är det latinska ordet för "livsbana" eller "livslopp". Du ska alltså förklara vad du har gjort i ditt liv. När du skriver ner dina arbetserfarenheter och livserfarenheter är det viktigt att du skriver dem i kronologisk ordning - alltså med tidsföljd. Det ser inget bra ut om du först skriver något du gjorde 2003, sedan något du gjorde 2001, och sedan något du gjorde 2005. Börja med det du gjort senast. Alltid.


Utöver det här ska du skriva ett formellt brev, där du fattar dig kort om varför du söker jobbet. Det ska vara så "personligt" gentemot arbetsplatsen som möjligt. Ska du söka massor - kolla upp de olika butikerna/caféerna etc. Ska du söka på H&M kan du skriva "Jag skriver till er angående arbete. Jag älskar mode, skönhet, och tycker att er arbetsplats verkar mycket bra och intressant." Fatta dig så kort du kan, berätta om dina intressen, vad gör du på fritiden, och så vidare. Det får inte vara mer än en A4, och ska vara så kort som möjligt. Är du över arton tycker jag att du ska börja med att skriva "Jag är en 18-årig tjej/kille". Jag vet av egen erfarenhet att man tas mer på allvar om man är myndig, och att inleda med det väcker intresset bättre än om man skriver "Jag är en 14-årig kille/tjej". Ofta anställer inte företag som inte har en relation till dig, dig om du inte är 18 år.  Som jag skrev tidigare.

Så; ett CV, högst en sida. Ett formellt brev, högst en sida.

Vill du ha mer hjälp, besök gärna skrivacv.com

Trackback
RSS 2.0