Att byta länkarLänkbyten är något som är populärt i bloggvärlden, och det såklart - om man kan skapa lite extra trafik med en liten länk, varför ska man inte ha det? Även i den stora internetvärlden där alla webbplatser är inkluderade används länkbyten flitigt på grund av att detta kan öka SEO'n för en hemsida. I denna del av bloggskolan ska vi prata om länkbyten och vad man bör tänka på!

Detta är mest effektivt om man har ett litet nätverk av hemsidor som man kan tänka sig att byta länkar med. Men såklart ger det lite utdelning för oss privata bloggare också. Vad är då mest effektivt kan man fråga sig? Ur ett SEO-perspektiv är en länk i ett inlägg det som är mest effektivt trots att detta kan förflyttas längre bak i arkivet. Länken kan tas bort från det gamla inlägget när det gått en tid, och sedan kan man göra en ny länk som ligger längre fram i arkivet. Google tar upp mer utav innehållet på en webbplats, i detta fall en blogg, än om det finns ute i menyn eller i en footer. Man rekommenderar dock att läsaren ska kunna hitta länken högst 1-2 klick från framsidan och där kan en extern popup eller liknande vara intressant. Å andra sidan finns inte den då med i innehållet, men att skapa ett inlägg med alla länkbyten man har och länka det från menyn eller liknande kan vara en idé. Genom den lösningen kan du dessutom samla på dig många länkbyten, och du behöver inte tänka på att det ser konstigt ut med för många länkar i menyn.

Att göra enstaka länkbyten genom ett inlägg kan också vara effektivt. Bloggarna HejsanAlexs och Charlotta.nu är bra exempel på det. De gjorde länkbyten med en tjej på topplistan i somras och hamnade då själva på topplistan. De hade visserligen bra statistik sedan innan men den ökade otroligt mycket. Så är man ute efter att hamna högt upp på blogg.se Mest Besökta är länkbyten via inlägg ett bra tips.

Om man endast har för avsikt att skapa trafik till sin sida, om man inte bryr sig om SEO det vill säga, så är det givetvis bra att ha sin länk på den andra bloggens sida så synlig som möjligt. Som ni ser på min blogg ligger de i menyn och där kan de flesta se dem. Jag vet dock inte hur många som väljer att klicka på dem, men å andra sidan så tror jag absolut att det finns dem som gör det. Ett annat tips är att skapa en liten "klubb" eller ett gäng av bloggare som du gör ett långvarigt samarbete. Ett bra exempel på det är KickBackPack med Caty, Keela, Johanna & Moa. De har skapat trafik till varandras bloggar genom att länka till varandra i princip vart och vartannat inlägg. Om man ser det från SEO-perspektivet är detta inte positivt, deras sökmotorrankning ökar inte av detta på grund av att det blir för genomskinligt och för många länkar och därför väljer Google bort dem istället.
Hur du väljer att göra är alltså helt upp till dig, om du känner att du kan ta den snabba vägen och samla på dig ett bra gäng bloggare är ovanstående stycke en bra idé, men vill köra solo och bara öka din egen sökoptimering är de andra övre styckena bättre!

Något mycket viktigt att tänka på när det kommer till länkbyten!
Om du ska göra länkbyten och lägga ut länkar på din egna sida är det otroligt viktigt att du lägger en target blank i dessa länkar. Target blank är att länken öppnas i ett nytt fönster. Du vill ju inte styra dina läsare till någon annan persons sida, bara skapa ett länkbygge för att öka din egen trafik. Hur du gör så att länkar öppnas i ett nytt fönster kan du se i denna videoguide.

Kommentarer
Postat av: Johanna

Åh vad bra att du gjorde det där inlägget, det är något som jag funderat på läänge! :)

Svar: Vad kul att du uppskattade det :*
sannas rum

2013-10-25 @ 19:58:57
URL: http://nannna.se/
Postat av: Junitjej

Får man verkligen byta typsnitt i dina gratismallar?

Svar: Jadå det får man :)
sannas rum

2013-10-26 @ 13:19:45
URL: http://www.junitjejen.se
Postat av: Natalie Salazar

ja gör det :) vart i landet bor du?

Svar: Jag bor i Göteborg :)
sannas rum

2013-10-26 @ 13:48:14
URL: http://natalies.se/
Postat av: Elin

Vad är det för typsnitt du använder i texten "bloggskolan" och i ditt inlägg med kommentarer där det står "sannas tipsar: do's"? :)

Svar: Bebas :)
sannas rum

2013-11-05 @ 18:07:57
URL: http://beeautifullife.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0