Välkommen till mathelvetet på jorden - Bulgarien

>

1. God frukost i form av pannkakor, grädde, sylt och färska jordgubbar. 2. Robertos förrätt på den fantastiska restaurangen Stella Di Mare.
3. Robertos fisk som saknade sås. 4. Yummy Piña Colada!


Varning för mycket text!
Resan till Bulgarien var på många sätt helt fantastisk, men det som var den största besvikelsen med resan var helt klart maten och allt som hörde det till. Jag och Roberto älskar god mat, vi tycker båda att det är en viktig del av att upptäcka nya platser. Matkultur är otroligt intressant och givetvis gott. Men det finns så mycket som kan ta den upplevelsen ifrån en; dålig krydda, dålig service, dålig tillagning; ja, ni vet. Engelsmännen har praktiskt taget tagit över Sunny Beach, och som ni som följde mig när jag bodde i London vet så anser jag inte att engelsmän kan krydda mat. Det var lite för mycket pommes, lite för basic mat och en massa baked beans (inte min kopp te precis...), och absolut ingen salt under tillagningen av maten. Jag saltade pizza, jag saltade pasta, jag saltade grillspett, jag saltade allt. Men här följer våra värsta matupplevelser under resan.

» Första kvällen åt jag en vanlig bolognese, kruxet var att det var broskbitar i köttfärsen så jag lämnade hälften och då vart det inte glada miner på servitrisen...
» Andra kvällen tog vi oss till en typiskt bulgarisk restaurang där det mesta var fantastiskt. Vi provade nationella specialiteter, drack goda drinkar och underhölls av personalen tills vi grät av skratt. Nackdelen var ju bara att servitören helt och hållet glömde bort både Robertos förrätt och varmrätt, så efter ca 1 timmes väntande (jag hade redan ätit upp...) så frågade Roberto för andra gången vart hans mat var, och då erkändes det att det glömts bort. När vi fick notan hade servitören dessutom tagit betalt för bröd som vi inte hade beställt och som vi givetvis trodde att han då bjöd på (naivt eller bara logiskt?) och helt plötsligt var min varmrätt 1Okr dyrare (principfråga, ingen kostnadsfråga). Vi reste oss och gick och lämnade absolut inte 1O% i dricks.
» Tredje kvällen tog vi oss till The Corner som jag hade fått tipsat hade jättegod pasta, och jag är en riktig pastaälskare. Roberto däremot äter inte pasta ute, då han tycker att al-dente-faktorn är den viktigaste, och han anser att pastan sällan är just al dente. Han tog istället en fisk med lite grillade grönsaker och citronsås. Bara det att när den kom in så fanns där ingen sås och vi frågade då vad som hänt med den. Den var tydligen slut och Roberto fick in en vinegrettesås istället efter lite diskussion. När vi fick notan hade servitören även här tagit extra betalt för vinegrettesåsen, trots att han erkänt misstaget att de inte informerat om att citronsåsen inte fanns.
» Näst sista kvällen gick vi ut för att äta någon god efterrätt sent på kvällen, och ta oss en drink eller två. Vi gick till en snygg lounge som heter The Bounce, och fick tyvärr årets, kanske seklets, sämsta servitris till bordet. Två minuter efter att vi fått menyn kom hon och ryckte den ifrån oss innan vi bestämt oss för vad vi skulle ha. Vi tog till sist varsin glass och varsin Piña Colada. Det var den äckligaste, mest fruktansvärda drink jag någonsin druckit! Piña Colada är enligt mig i regel en jättegod drink, men detta smakade bokstavligt talat diskmedel. Innan vi fått glassen kommer servitrisen med notan och bad oss betala. Fine, man gör så på vissa ställen där, men det var bara hur hon sa det. Utan att titta på oss kastade hon kvittot på bordet, la armarna i kors och sa kort och koncist "pay now!". Jag hörde inte första gången pga den höga musiken och jag sa automatiskt "pardon?", och då lade hon till ett ironiskt "please" efter det första. Roberto blev då vansinnig över hur otrevlig hon var och sa att hon kunde ta med drinkarna ut när hon gick för att de smakade rent ut sagt skit. Vi åt upp glassen och gick därifrån och inte heller hon fick någon dricks.
» Sista kvällen gick vi till ett mexikanskt ställe som heter Mamacitas. Jag beställde deras stenugnsbakade pizza (det var ju inte vanlig pizza, utan en såndär lite finare, luftigare pizza med parma och grejs), och blev då halvt uppläxad av servitören som helt ordagrant ansåg att jag kunde äta pizza varje dag. Både förnärmat och överrumplat svarade jag att det var det jag ville ha och att tacos kan jag äta hemma. Vi fick sedan vänta 45 minuter på vår mat, och efter påtryckningar till servitören får Roberto in fel mat. Han hade beställt Quesadillas och fick istället Fajitas. Vi ryckte tag i närmsta servitör och han skrattade bara och sa "ja, vi märkte det, men du hade ju redan börjat pilla i maten så vi tänkte att du inte skulle märka något", tilläggas bör att Roberto inte hade tagit en enda tugga av sin mat. Då gick min käre sambo i taket. Vi betalade min pizza, och efter en hätsk diskussion med den första servitören som försökte ge Roberto hans beställda rätt så gick vi därifrån. Efter allt som hänt tidigare var min lille älskling inte alls på humör för att bli behandlad så utav ytterligare en servitör, så han skällde kort och gott ut honom och tog ut all sin vrede från de tidigare restaurangerna på denna kille (som förtjänade det). När vi tysta gick därifrån ropade han efter oss att "nothing happend, you shouldn't look so angry, you look like you could kill somebody"... Ingen service, inget vett på den människan inte.

Kan vara så att vi råkade ut för det värsta, man saltproblemet kvarstår. Däremot kan jag absolut rekommendera en underbar restaurang med fantastisk service som ligger långt ner på strandpromenaden, åt Platinum Casino till, som heter Stella di Mare. Godare italiensk mat får man leta efter, och vällagat dessutom. Och om ni går till Bansko, den restaurangen vi var på dag 2, se till att inte få servitören som heter Rony!
Tur i oturen är väl att all mat är så himla billig (vi åt trerätters och drack flera drinkar/öl/vin för ca 35Okr tillsammans) så man kunde och kan väl inte vara alltför arg!

Kommentarer
Postat av: Charlotte

Men gud! Jag har aldrig hört något liknande. <3

2013-07-22 @ 16:03:58
URL: http://charlottethoren.blogg.se/
Postat av: Jeanette - En mammas vardag

Oj..haha. Snaacka om otur. Hoppas resan var bra utöver det:)

2013-07-22 @ 17:06:58
URL: http://jiaslife.blogg.se/
Postat av: Ditte

Så trist! Serveringspersonalen i buögarien har nog aldrig gått på charmkurs! DEt är ju ett gammalt kommunistland och så här var det förr även i Ryssland och andra kommunistiska länder.
Skönt att ni till sist hittade en bra restaurang med allt vad det innebär.

2013-07-22 @ 17:07:23
URL: http://akker.blogg.se
Postat av: Johanna

Åh nej vad tråkigt! Och vilka hemska upplevelser! Håller verkligen med om att maten är en av höjdpunkterna under resan och något jag alltid ser fram emot när jag är utomlands, men tyvärr råkade vi också ut för dålig mat på vår semester i Turkiet i början av sommaren. Däremot var bemötandet alltid bra, det du beskriver är ju under all kritik. Förstår att din pojkvän fick nog sista kvällen, att stå ut så länge som ni gjorde är starkt tycker jag!

Svar på kommentar: hade en underbar helg i Göteborg! Är absolut en av mina favoritstäder i Sverige och jag älskar att göra besök där :)

Svar: Ja, verkligen, det var helt sjukt faktiskt... och att vi råkade ut för så mkt, snackade med andra resenärer på hotellet som hade haft det bra matväg. Å andra sidan så kanske de inte har lika höga krav på vare sig mat eller service, man vet ju inte ;P
sannas rum

2013-07-22 @ 21:12:37
URL: http://legenwaitforitdary.devote.se
Postat av: Fotograf Yohanna Mårtensson - Fotograf i Hälsingland

Oj men vad hemskt allt det där lät.. :/

SV: Tackar :)

2013-07-23 @ 18:39:07
URL: http://yohannafotograferar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0