Varför är det dyrare med en hälsosam livsstil?



Åh jag, blir så förbannad . Som jag skrev i torsdags så tycker jag att kosten är A o O för att jag ska kunna hålla mig till en hälsosam livsstil och inte börja dricka flera liter cola i veckan igen . Nu är vatten inte ett bra exempel i just landet Sverige då det faktiskt är billigare att köpa kanske ICA's bubbelvatten än en cola . Men ska man ner till 7 Eleven och köpa en flaska med något ( man kanske inte vill ha vanligt vatten utan vill unna sig något ) så är det ju precis lika dyrt att köpa en cola som att köpa vanligt jäkla vatten .

Men det som gör mig mest förbannad är att frukt & grönt är dyrare än att köpa chips . Om jag köper en chipspåse på ICA och dipp till det så hamnar det på cirka 3Okronor . Ska jag ha gurka, morot och kanske blomkål/paprika eller något annat till dippen istället så hamnar det på ca 4O-5O kronor . Det är en liten marginal, bara 1O kronor i bästa fall - men det irriterar mig ändå ! Jag är inte för skatter, straffskatter som jag anser dem vara, men hur kan det vara billigare och därmed uppmuntras rent ekonomiskt till att käka chips & dipp varje helg istället för grönsaker & dipp ? När vi var och handlade förra helgen så chockades vi nästan av priset på gurkan; 2Okronor för den vi tog - de brukade väl kosta typ 1O kronor när man var liten ? Paprika är inte så billigt heller för den del, då får man ta ett pack med tre färger ( och den gröna är ju inte alltför god ) också är det viktigt att kolla så att det inte redan är mögel på grönsakerna .. Helt vansinnigt ! Eller om man ska göra en fruktsallad med lite spännande frukter; ja då landar man väl på nära 1OO kronor om man ska ha äpple, banan, apelsin, päron, melon, kiwi och annat exotiskt och kul som smakar godare än de där förstnämnda vardagsfrukterna . Ur ett rent kapitalistiskt perspektiv ( jag är ju inte borgare för inte ) så förstår jag att man lägger godiset framme vid kassorna för så kallade impulsköp . Men om det hade legat fräsch frukt där ? Fruktsallad för en lagom peng - det hade folk nog unnat sig oftare än en chokladbit tror jag !

Kommentarer
Postat av: Anonym

Håller verkligen med!!
När man gått igenom frukt- & grönsaksavdelningen i affären blir man alltid lika chockad över hur lite frukt och grönt kan kosta så mycket.. Helt sinnes!

2013-02-19 @ 12:56:22
Postat av: Sandra Nilsson

Jag håller med dig! Det enda stället här i Halmstad som vi kan hitta billig och riktigt bra och god frukt är torget, på sommaren. Och det är billigt och superfräscht och man går där så ofta att man jämnt köper frukt. Men som nu när man går i affären så bara, nä. För dyrt. Och det är så jäkla trist för man mår så jäkla göttigt efter att man käkat äpple istället för en påse dillchips liksom...

Svar: Ja precis ! Man kan ju bara hitta billig frukt på marknad, och de finns ju bara på sommaren som du säger . Längtar tills dess i alla fall, då man med gott samvete kan äta massa frukt !! Dock är min sambo allergisk mot väääldigt många frukter, vilket är tråkigt :( Men man kan göra mkt gott ändå . Åh, nu längtar jag järnet tills dess !!
sannas rum

2013-02-19 @ 13:27:38
URL: http://sandranilssonsfoto.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag undrar detsamma! Äter man bättre mat så kostar det för 2 personer över 2500:- i månaden. Nästan det dubbla. Sjukt egentligen!

Svar: Ja, miiiiiinst ! Jag menar vi köper inte bara kött och sånt, blir mkt vitt kött också av hälsoskäl, men det är ju inte det som är dyrt i längden; det är ju alla jäkla dagsvaror, som sallad och grönsaker som måste vara färskt och inte kan frysas in :(
sannas rum

2013-02-19 @ 13:55:22
URL: http://charlottethoren.se
Postat av: Siri

supertåkigt men om man bor i Sverige då vi inte kan odla dessa fantastiska vitamin bomberna, ok då måste vi betala dyrare och så fraktas det från afrika eller sydamerika. Medans skräpmat är enklare att göra och betydligt mycket billigare än att frakta till sverige - detta väder ibland asså ;)

Svar: Ja verkligen ! Längtar utomlands så att man kan köpa god frukt där . Räcker ju bara att åka till London så har de marknad året runt med fantastisk frukt och goda grönsaker .. Och mycket roligare att handla så än att handla superdyra grejer på ICA :(
sannas rum

2013-02-19 @ 16:53:12
Postat av: Isabell Hedberg

Jag håller med, det är helt sjukt!
Och det gör ju saken att folk blir fetare bara mer förståeligt, många har kanske inte så mycket pengar och det är mycket som man ska ha så då blir det något onyttigt, inte bara godis utan halv- och helfabrikat också för man vill inte lägga hur mycket pengar som helst.

Svar: Nej precis !! Att köpa snabbmakaroner och köttbullar (halvfabrikat) så är det ju liksom .. Mycket billigare än att lösa en kycklingfilé med ngn dressing och en sallad .. Går mkt snabbare att göra också ! Så det är sjukt tråkigt att det är jobbigt att vara nyttig :(
sannas rum

2013-02-19 @ 17:04:56
URL: http://isabellh.se/
Postat av: Jeanette - En mammas vardag

Ja, det är väldigt surt hur dyrt allt har blivit:-/

Svar: Verkligen !!
sannas rum

2013-02-19 @ 17:59:42
URL: http://jiaslife.blogg.se/
Postat av: Jarina

Men oj vad överdrivet nyttigt det där såg ut. Och gott dessutom. Åh.

2013-02-19 @ 18:12:44
URL: http://jarinafoto.blogg.se/
Postat av: GeMina Arts

Håller verkligen med dig! De nyttiga sakerna borde vara de billiga och de onyttiga borde vara dyrare!!!

Svar: Ja, alltså logiken förstår jag ju, men rent etiskt bör det inte vara såå dyrt att vara nyttig !!
sannas rum

2013-02-19 @ 19:11:12
URL: http://geminaarts.blogg.se
Postat av: Emma

Handla på Kvibergs marknad! Brukar gå därifrån med två kassar grönt för 100 kr!

Svar: Åh tack för tipset, synd bara att det ligger på andra sidan stan :( men har de öppet även på vintern?
sannas rum

2013-02-19 @ 20:58:43
URL: http://midvintertankar.blogspot.com
Postat av: Rebecca

Håller så med dig, Sanna! Det är hemskt att socker & fett är billigare än frukt, grönt & liknande. :/
Använder förresten en av dina gratisdesigner, och älskar den! Hade tidigare dirtydeeds.blogg.se (om du minns, mot förmodan haha) men kör på nystart & du gör det lätt på den avdelningen :D kram!

Svar: Åh jo men det minns jag hihi :) Vad kul att du gillar designen !
sannas rum

2013-02-19 @ 22:09:44
URL: http://rockslampa.se
Postat av: Sofia - ett bättre du

Ja, visst är det konstigt? Det borde vara någon onyttighetsskatt på allt det dåliga och billgare att köpa frukt och grönt :). Men tänk vad mycket pengar man sparar in på lång sikt istället genom att leva hälsosamt för då håller man sig friskare och mår bättre och inte är hemma sjuk lika ofta till exempel. Men jag håller med, det är inte billigt direkt att leva hälsosamt, men man får försöka se det som en investering i sig själv.

Svar: Jag är ju väldigt emot skatter, så jag tkr inte att det ska vara skatter .. Fast när man tänker efter så inser man att det inte finns så mkt annat att göra; man kan ju inte tvinga dem att höja sina priser, för det är ju helt emot marknadsekonomin också .. Men kanske en grönsaksbojkott så att de var tvungna att sänka priserna på det nyttiga istället hehe, en strejk ;D Men absolut har du rätt i att man investerar i sig själv, det är bara att jag har haft 7O% på mitt jobb, och försörjt två personer i en lägenhet på 63kvm .. Nu har allt i princip ordnat upp sig dock, men under de månader som har varit så har vi faktiskt inte haft råd att äta nyttig, även om vi har försökt prioritera det ..
sannas rum

2013-02-20 @ 10:27:07
URL: http://ettbattredu.se/blogg
Postat av: ★ ADARAS - WHERE BLOG MEETS MAGAZINE!

Håller SÅÅ med dig! Jag vill så gärna käka nyttigare, men när man är fattig student så blir det ju oftast att man tar det som är billigast .. och tyvärr är det ju inte det nyttigaste då! :(

Svar: Nej precis ! Det är ju faktiskt lika dyrt att äta en sallad på 7 Eleven, som att äta tre st korvar .. Sjukt ! Även om jag vet att salladen kanske inte heller är så hälsosam när den kommer därifrån .. Men likadant i affären; du får ju mer för pengarna om du handlar onyttigt tyvärr /:
sannas rum

2013-02-20 @ 17:20:49
URL: http://adaras.se
Postat av: elin stridh

Hej, vad heter brushen och typsnittet på bilden? :)

Svar: typsnittet heter arsenal white, minns inte vad brushen heter (döper om dem och organiserar dem själv)
sannas rum

2013-02-20 @ 23:39:08
URL: http://elincecilia.com/
Postat av: Anna

Netto brukar ha billig frukt. Blir alltid lika förvånad när man går på Ica t.e.x och man ser att äpplena kostar ca 20kr/kg går du till Netto så kan du få 1kg äpplen för en tia (när de har extrapris). Man kan även hitta mer exotisk frukt där med , inte lika ofta dock eftersom de inte har de i sitt bas utbud.

Annars brukar de ha billig frukt på torget :)

2013-02-21 @ 19:32:42
URL: http://www.annasrum.se
Postat av: Johanna

Åh det där har jag tänkt på och irriterat mig på så himla länge, framförallt sen jag flyttade i den stad jag nu bor i. Den enda affären i närheten är en större version av Coop Nära, och eftersom jag är student och tar mig fram på en cykel så är det svårt att åka längre bort och handla på större affärer eftersom jag inte kan få hem allt så lätt då. I butiken jag bor vid nu är frukt och grönt sjukt dyrt! Tänkte köpa grapefrukt att ha till frukost en dag, då var priset 17.90 styck för dom. Det är helt galet! Skulle gärna äta mycket mer bär, frukt och grönt men med såna priser så har man inte alltid råd att välja det hälsosamma alternativet. Sjukt bra att du tar upp det tycker jag, bra inlägg och bra skrivet :)

2013-02-22 @ 11:02:24
URL: http://legenwaitforitdary.devote.se
Postat av: elin stridh

okej tack :) synd, har letat eftersåna sååå länge!

Svar: Nog bara att söka på brush brushes eller ink brushes eller nåt (:
sannas rum

2013-02-22 @ 22:47:44
URL: http://elincecilia.com/
Postat av: elin stridh

får göra de :)

2013-02-22 @ 23:12:45
URL: http://elincecilia.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0