Let's do all the things we cannot do!



Som ni säkert vet vid det här laget så har ju jag diagnosen IBS. Det är en väldigt vanlig sjukdom, som har med matsmältningen och tarmarna att göra. Det vill säga gaser och ont i magen, yay jippe! Hur som haver, jag har liksom inte riktigt fattat vad jag får och inte får äta. Så jag googlade och kom in på en läsarfråga som hade ställts och besvarats i Måbra. Tänkte bara sammanfatta kort hur jag reagerade på den.

• Drick mycket vatten, cirka 1,5 liter om dagen, men undvik mineralvatten med kolsyra och andra kolsyrade drycker. Vaddå inte kolsyra?! Kan det förvärra situationen, vatten som vatten liksom? Aja, får sluta ta kolsyrat i automaten på jobbet då...
• Öka fiberinnehållet i kosten som främjar tarmfunktionerna. Fiberinnehållet ska öka gradvis och bra fibrer finns t ex i gröt, kokta grönsaker, linfrön, psylliumfrön. Fiiiiiiiiibreeeeeeeeerrrrrr.... jaaaaaaaa... det äter jag inte.
• Undvik mat eller dryck som du vet förvärrar symtomen. Kaffe och mjölk kan vara huvudorsaken hos vissa och undvik att tugga tuggummi. Jahaja... jag som dricker typ 3 koppar mjölk och kaffe varje dag, yay me, yayayayayayaya
• Undvik starka kryddor och mat som ger gaser. Vissa livsmedel är mer gasbildande än andra som du säkert har märkt, till exempel bönor, lök, selleri, vitkål, brysselkål, ärter, linser, äpple, päron, torkad frukt och livsmedel sötade med sötningsmedel (saft, sylt, läsk, läkerol, tuggummi). 1. Stark mat är det bästa jag vet, jag reagerar faktiskt bara ibland... 2. men vaddå, det där är ju typ allt jag gillar? 3. Om jag inte får dricka läsk, kan jag inte ens få dricka light-saft då? VAFAN ÄR DET HÄR?!
• Ät regelbundet (frukost, lunch, middag samt 2 mellanmål varje dag) vid samma tidpunkter varje dag. Så var det det där med frukost...
• Ät mindre portioner, tugga maten ordentligt och ät inte för fort. Tugga? Inte för fort? Jag tuggar inte maten, jag sväljer den hel. Mat är det bästa som finns men att äta den är tråkigt. En gång åt jag middag på tre minuter... DET NI!!

Ungefär såhär lät det i köket när jag läste upp dessa "allmänna tips" från Måbras expert. JÄVLA FAN VAD SVÅRT DET SKA VARA ATT HA EN FUNGERANDE TARM DÅ!

Kommentarer
Postat av: elin

Kolsyrat vatten är inte lika bra som vanligt eftersom det lätt får magen att svälla upp och blir gasig. Det är ju trotts allt gas och luft i de där bubblorna ;)

Svar: Åh ja jag vet, men jag trodde bara att jag inbillade mig varje gång det hände... Eller liksom, jag tänkte att lite luft kan ju inte vara så farligt? fast å andra sidan har jag tänkt mycket att det ju kan vara det som orsakar en stor del av mitt magont. Och sen tänkte jag igen att ja ginbillade mig... Jag är knäpp.
sannas rum

2012-08-30 @ 21:45:14
URL: http://elinkortochgott.blogg.se
Postat av: Ditte

Har också stora tarmbesvär, men man får prova sig fram.
Må Bras tips verkar lite väl mycket.....
Men börja med att minska på det som är svårsmält; sparris, broccplli, rött kött, råkost och dra ner lite på kaffe. Kolsyra i mindre mängd skall inte var problem alls. Och detta med mycket fibrer klarar iNTE min mage.
Men ett råd kan vara att konsultera en dietist. Och pröva dig fram Men ta inte bort allt!
Lycka till!

Svar: Ja, det är precis så jag har tänkt också; att allt fungerar NOG om man äter det i måttliga mängder. Så om jag dricker ett glas kolsyrat en gång i veckan är det nog inte hela världen. Problemet är ju colan för mig där... älskar cola. Jag äter inte så mycket fiber, visserligen har jag ett fibertillskott som jag har fått på apoteket, smakar usch ;P och då måste jag äta det med laktos, och då får jag ont i magen. Finns liksom ingenting jag kan göra känns det som ):
sannas rum

2012-08-30 @ 23:22:34
URL: http://akker.blogg.se
Postat av: Felicia

Åh vad du är fin sanna!!

2012-08-31 @ 09:36:10
URL: http://www.feliciabrobeerg.blogg.se
Postat av: Victoria

Misstänker att jag har det, för tillfället kämpar jag med magkatarr :(

Svar: Jag har samma sak, har precis tryckt i mig medicin. Blääää... Men man får försöka äta bättre helt enkelt, följa råden. Men hur lätt är det att äta vid exakt samma tidpunkter varje dag?! Hur svårt som helst tycker jag...
sannas rum

2012-08-31 @ 14:50:55
URL: http://impalaa.blogg.se
Postat av: Camilla

Superfina lockar, är det bara jag som misslyckas med mina varenda J****a gång? :D

Svar: Åh taaack, men jag tror inte alls du misslyckas varje gång!! Jag brukar göra mina väldigt korkskruviga och sedan reda ut dem lite lätt (: Funkar bra!
sannas rum

2012-08-31 @ 17:14:41
URL: http://soglam.blogg.se
Postat av: Victoria

Hur får man den diagnosen förresten?
Att äta ungefär vid samma tidpunkt är hyffsat enkelt på vardagarna då jag går hemma arbetslös, men svårare på helgen. Sen tycker jag det är svårt att VETA vad man får/bör äta/ej äta osv.

Svar: Man går till läkaren och tar tester (: Jag tcyker det är svårt i och med att jag har flexibla arbetstider, ibland jobbar jag tidigt och ibland sent. Och på helgen GÅR det inte. Man ska kolla lite vad man reagerar på. För mig är det olika varje gång - kan äta aaaaasstark mat och inte ha problem och sen nästa gång jag äter samma sak blir det katastrof... Alkohol klarar jag knappt, och när jag ätit lök blir det knas. Fast jag äter det mesta ändå ;P
sannas rum

2012-09-01 @ 13:15:10
URL: http://impalaa.blogg.se
Postat av: Victoria

Jag får alltid dåliga läkare, sist jag var där pga magont så sa hon att jag inbillade mig :S Okok det måste vara jobbigt att det varierar.

Svar: Har haft det samma, men bytte vårdcentral till slut, för jag blev så förbannad... Och då hamnade jag hos en heeelt underbar läkare. Man får stå på sig, tjata tjata tjata.
sannas rum

2012-09-02 @ 09:28:38
URL: http://impalaa.blogg.se
Postat av: Louise

Du kommer ju kunna bli hälsofreak på kuppen!
Grym blogg tjejen :)

Svar: Haha precis, får ju inte äta nånting, och absolut inte dricka nånting. Vatten vatten vatten... Inte ens med kolsyra, döööör.
sannas rum

2012-09-02 @ 15:09:51
Postat av: Victoria

Ja det är ju det, tyvärr har vi bara en vårdcentral men ska försöka ändra kosten lite åt gången så får vi se hur magen blir.

Svar: Ja men gör det! Jag gjorde som så att jag bad att få ta gluten och laktos, men de visade inget så ett halvår senare i samband med att jag blev sjukskriven från mitt gamla jobb. Hade magkatarr där också. Då fick jag en fibermedicin och en akutmedicin när det gör riktigt ont (tarmknip) dock finns det en medicin jag kan rekommendera som heter Iberogast och är för IBS. Den är receptfri och ska finnas på Apoteket (:
sannas rum

2012-09-03 @ 09:57:52
URL: http://impalaa.blogg.se
Postat av: Victoria

Tack, den har jag antecknat ner :)

Svar: Bara kul att kunna vara till hjälp (:
sannas rum

2012-09-03 @ 10:21:22
URL: http://impalaa.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0