Mitt tal om nätdejting

Haha, Anna ville att jag skulle lägga upp talet jag höll i svenska för nationella provet. Så här kommer det!

Utsidan ger insidan en chans
men insidan ger utsidan sin glans



Detta är en klyscha som har cirkulerat på Internet så länge i alla fall jag kan minnas. Lunarstorm, Snuttis, Facebook, Efterfesten… Överallt har jag sett den, och jag har faktiskt anammat den också.
Tänk efter. Stämmer inte detta? Är det inte så att om du lär känna en person så upptäcker du hur vacker denna människa faktiskt är, innerst inne.

 

Nätdejting är något som verkligen tillåter en att lära känna en människas inre innan dess yttre. Bakom skärmen är det bara insidan som räknas, du har inte ens chans att visa ditt utseendes rätta jag. Trots dagens teknik är det en fysikalisk omöjlighet att faktiskt visa exakt hur man ser ut utan att göra det IRL – In real life. I artikeln ”Marcos och Jenny klickade sig fram till kärleken”, skriven i Värmlands Folkblad 2009, berättar Björn Stefanson för oss om hur det är att träffa sin kärlek via nätet. I artikeln beskriver Marcos just det där om hur det är att bli kär i någons personlighet innan man är helt säker på att man vet hur denne ser ut.  Han konstaterar till och med att man kan lära känna en persons inre innan man lär känna dess yttre, vilket är precis vad jag menar. Marcos och Jenny hade bestämt sig för att båda ligga lågt med förhållanden, men när det väl kommer så är det svårt att motstå. Kärlek är inget man kan bestämma över, den knackar på när den känner för det, och precis så blev det. Trots att de hade intalat sig själva att det inte skulle bli något, så bor de idag ihop.

Att lära känna en människas insida är som att äta en fläckig banan. Trots skalets bruna märken så är det inget fel på bananen i sig. Och du kan faktiskt äta bananen trots de där små skavankerna. För det som i slutändan räknas är hur frukten smakar, inte hur dess skal ser ut.

 

Nätdejting ger alla en chans, det är inte alls lika hårt som på krogen. Det visar inte minst Johannes Ekmans kulturkrönika som sändes i Sveriges Radio i maj 2006. Där berättar sociologen Maria Törnqvist om hur kontaktsajter har etablerats starkt under de senaste åren. Och det jag pratar om tidigare nämns också i klartext med följande ord ”På nätet lär man känna nån inifrån och ut istället för tvärtom”. Det är en besökare som uttalar orden, och jag själv tycker att det stämmer oerhört bra, från de erfarenheter jag har och från de artiklar och texter jag har läst. Törnqvist beskriver även det där med att man kan vara så anonym man vill, eller så framåt man vill. Det bestämmer man själv, något som man har svårt att göra på krogen. Många människor är väldigt måna om att ha kontroll över situationer, annars uppstår stress. Jag tror att det är ganska svårt att tappa kontrollen över ett email, och det skulle framförallt vara lättare att ta tillbaka något på MSN än ute på dansgolvet.
Svenskar är kontrollbenägna och de är inte minst ganska stela. Vi har inte det utpräglade dejtingssystem som finns i till exempel USA. Vi går inte på speciellt mycket dejter. I Ekmans artikel sägs även detta – att nätdejting är perfekt för den som är blyg och inte dejtat förut.

 

Ändå har jag fått intrycket att det betraktas som något oseriöst, och jag undrar varför. Till och med Marcos, från den tidigare artikeln säger att han tyckte att det verkade oseriöst. Men då undrar jag:
Varför är det mer seriöst att bli jättefull och hitta någon på krogen?
Varför är det mer seriöst att vara med i ett TV-program för att hitta sin kärlek?
Varför är det mer seriöst att skicka in en annons i en tidning och hoppas på det bästa?
För varför är en kontakt via email bättre än en brevkontakt? Varför är en annons via Internet bättre än en via en tidning?

 

Jag har aldrig dejtat på nätet, men jag vill påstå att jag har lärt känna människor med hjälp av MSN, Facebook och Lunarstorm. En sida av personen som jag antagligen inte hade fått uppleva vid en filmkväll, en promenad eller en middag kommer fram när man sitter bakom skärmen. Jag tror helt enkelt att man visar upp den sida av sig själv som man i vanliga fall inte vågar visa, av olika skäl. Bakom skärmen blir det lättare att erkänna saker, att vara mer sentimental och ödmjuk. Man har inte alls lika mycket att bevisa, och du har egentligen ingen anledning att ljuga om saker och ting. I annan miljö, till exempel på krogen, blir det ofta mycket hets, och man kanske ställer sig frågan ”Varför skulle någon vilja hänga med mig hem ikväll, om inte jag har gjort en massa coola, våghalsiga saker? Jag kanske får ta och krydda till mina berättelser lite grann.” 


Alla här inne borde ställa sig själva frågan – vart sitter det viktigaste? Det sitter inte i utseendet eller på utsidan, och det finns det otaliga exempel på. En dators hårddisk finns inuti den, en blommas nektar finns inuti den och en människas hjärta finns inuti henne. Det är som det är menat att vi ska förstå att det som är viktigt finns inuti. Eller som tekannan i Skönheten och Odjuret alltid har sjungit för oss – ”Sagan ger oss svar, varje väsen har – skönhet inuti”


Kommentarer
Postat av: Viola Stark

HUR BRA SOM HELST SANNA! :)

2010-04-24 @ 11:26:13
URL: http://violastark.blogg.se/
Postat av: s

Varför är det mer seriöst att bli jättefull och hitta någon på krogen?

Varför är det mer seriöst att vara med i ett TV-program för att hitta sin kärlek?

Varför är det mer seriöst att skicka in en annons i en tidning och hoppas på det bästa?

För varför är en kontakt via email bättre än en brevkontakt? Varför är en annons via Internet bättre än en via en tidning?



det är ingen som säger att detta är seriöst tillhör oxå det oseriösa. tror bara menar att det är pseriöst om man inte träffas på det traditionella sättet irl,genom vänner etc.

2010-04-24 @ 13:21:24
Postat av: annie

Oj! Vilket underbart bra tal. Jag gjorde också det för några veckor sedan, men min var långt ifrån så bra som din ;) Antar att du gjorde uppsatsen igår också? Vad skrev du om där? :)

2010-04-24 @ 18:34:25
URL: http://footi.blogg.se/
Postat av: Elin

Talet blev riktigt bra!

2010-04-25 @ 10:37:47
URL: http://elinrobertson.blogg.se/
Postat av: Emilie

Fint tal :)



Jag kan ju bara inflika att även jag en gång i tiden (host, det låter som att jag är pensionär :P) trodde att man inte kunde hitta kärleken på internet. På tisdag nästa vecka firar jag och min sambo tre år tillsammans, och jag kan inte säga annat än att det där lilla hej:et var det bästa som någonsin hänt mig.

2010-04-26 @ 10:11:46
URL: http://vintertroll.blogg.se/
Postat av: Emilie

Sv: tack :P Jag tycker också att internet är sjukt underskattat, och jag lärde ju mig själv en läxa i och med att jag fnös åt det från början, men tji fick jag :)



Hoppas du fick bra betyg på det med ;)

2010-04-26 @ 15:29:07
URL: http://vintertroll.blogg.se/
Postat av: Johanna

Underbart tal! tack för att du la ut det!

2010-06-18 @ 08:33:17
URL: http://www.kvinnasokerman.se/
Postat av: Anonym

Radera detta inlägg eller något, jag har sett många som använt och ska använda det som material till provomgången av svenska nationella muntligt.

2011-02-02 @ 15:49:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0