Objektiviteten är död

Hur många gånger har du lärt dig om Andra Världskriget i skolan?
Om Förintelsen?
Är inte det en väldigt stor del av svensk skolas undervisning i SO?
Jo, det kan jag säga att det är. Mycket fokus riktas in på Andra Världskriget, antisemitismen och Hitler. Detta gör mig inget alls - jag är väldigt intresserad av detta och tycker att det är jättebra att man har det. Jag hade gärna haft ännu mer undervisning om just detta! "Tack vare" Hitler och Nazityskland så är högerextremister inte speciellt välkomna idag, och då menar jag så klart nazister. Det är väl faktiskt olagligt att vara nazist? Eller har jag fått det om bakfoten? Hakkors är i vilket fall olagliga. Det är i alla fall inte en ideologi som många ansluter sig till i dagens samhälle.

Hur många dog under andra världskriget?
Ungefär 60 miljoner människor. I alla strider - då räknar vi in både förintelsen, kriget och även USA:s krig mot Japan.


Hur mycket har du lärt dig om Sovjetunionen i skolan?
Har du fått lära dig att Stalin dödade uppskattningsvis 40 miljoner människor av olika anledningar?
Det har inte jag fått. Det fick jag lära mig för bara ett par veckor sedan.
Visste du att Pol Pot - ledare för Kambodjas Kommunistparti - iscensatte historiens mest omfattande folkmord?
Visste du att Che Guevara, som många har på sina tröjor, också är en kommunist som har bidragit till många människors lidande?
Och visste du att Mao Zedong, ledare för Folkrepubliken Kina 1954-1959, tillsammans med Josef Stalin stöttade Nordkoreas evige ledare Kim Il Sung under Koreakriget?


Jag har själv gjort en tusch-bild av Che Guevara under en bildlektion i ettan.
No big deal typ, men skulle de låtit mig göra en med Hitler?



Ja, detta är bara min åsikt, det finns säkert de som kan hävda att Che Guevara är en frihetskämpe, och att Pol Pot gjorde det enda rätta (då blir jag sjukt förvånad) och att Stalin inte alls var en hemsk man. Kanske vågar vissa säga att Mao Zedong inte var kommunist, att Kina idag inte är kommunistiskt, och att Nordkorea är ett fantastiskt land som har helt rätt med allt tjat om suveränitetsprincipen.

Faktum kvarstår att vi får inte lära oss något om detta i skolan. Jag har, bara genom eget arbete, fått arbeta med saker som detta. Och bara på grund av att min klass gör ett utbyte med Ryssland fick vi forska lite i deras historia (och jag skrev om Josef Stalin). Annars vet jag inte om Sovjetunionen hade hamnat på vår historiaagenda.
Samtidigt målar skolan gärna upp liberalismen som en ideologi som går ut på att man får prostituera sig och knarka. Det var i alla fall den bilden jag hade när jag hade läst om politik i ettan. Och konservatismen - ja, men det är ju den ideologi som alla giriga, hemska, jätteonda människor ansluter sig till - de vill ju bara ha allt själva. Allt detta medan man framställer kommunister och socialdemokrater som att de är de goda, som bara vill att alla ska ha det lika bra. "Att ta från de rika och ge till de fattiga" - det låter nobelt. Och ja - jag håller med om att det låter sjukt bra. Men det är inte genomförbart. Det kan vi se på Venezuela, Kuba och även forna Sovjet.
Vi borde istället sträva efter att ingen ska ha det dåligt. Men om alla ska ha det lika bra, hur ska vi då veta att det är just det - bra? Som jag alltid säger:

Den vänstra bilden visar hur vänstern vill att vi ska lösa alla problem. De med välfärd ska få det sämre för att de med sämre välfärd ska ha det bättre. Det är inte okej. Den högra bilden visar mer realistiskt - välfärden ska öka, och till slut kommer det ligga på samma nivå!

Jag tycker att skolan idag har undervisning som är väldigt vinklad. Och jag har aldrig hört talas om lärare som skulle vara borgerliga, på sin höjd är de socialliberaler. Men alla jag har pratat med är socialdemokrater eller så röstar de på vänstern. Och på grund av allt detta, den felaktiga bilden som skolan ger oss av de olika ideologierna, så ansluter sig allt fler ungdomar till extremistpartier. Jag ser skalan som en cirkel. Längst borta vid den högra sidan sluts den samman med de allra värsta från vänstern. Och jag tycker inte att vi kan ha det såhär. Vi kan inte måla upp vänsterextremister som the good guys - de har stått för precis lika mycket lidande som högern. Enligt mig så har de stått för ännu mer lidande, även idag lever människor under förtryck på grund av detta. Skolan kan inte vara partisk.
Men å andra sidan - vem sitter på objektiv information? Ingen. Det finns inte längre. Objektiviteten är död.

Kommentarer
Postat av: Julia Buvarp

Bra Sanna! Precis vad jag tycker med.

Hur kan det vara okej att vara kommunist? Hur kan det komma sig att man stolt kan få stå framför en grupp människor och skrika "JAG ÄR KOMMUNIST!" och alla applåderar? Ibland undrar man ju om de verkligen vet vad kommunismen innebär. En dröm som kan förvekligas? Där alla har det lika bra? Det finns bevis på att det aldrig kommer att bli så. Kommunismen innebär diktatur och folkmord. Och det ska fanimej läras ut i skolan!



Är trött på de vänstervridna samhälle vi lever i. Upp med debatten nu!

2009-03-27 @ 19:01:55
Postat av: Farsan

Huvudet på spiken!

Fasen vad rätt du har och vad lite jag har tänkt på att det faktiskt är så som du säger. Jag har iofs haft någon enstaka lärare som faktiskt har varit uttalad moderat men de flesta har ju faktiskt haft vänsteråsikter.

PoK

Farsan

2009-04-04 @ 14:59:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0