Uppmuntra inte svält

När jag läste Blondinbellas blogginlägg om ätstörningar och svält häromdagen, och om hur Carolina Gynning, en känd manlig stilbloggare (klickade mig in på stilrobins blogg direkt) och Katrin Zytomierska uppmanar läsarna/ger dem tips på hur man kan svälta sig själva blev jag ledsen. Katrin har jag aldrig haft respekt för - jag tycker att hon är helt lost här i världen, visar inget tecken på att vara normal och verkar sakna vett över huvud taget - men att hon var såhär desperat efter publicitet visste jag inte. Gynning tycker jag om, hon kan vara lite pinsam vissa gånger, men hon är duktig, vacker och rolig. Det är nu jag frågar mig själv hur de tänker. Hur fan tänker de?! De är vuxna kvinnor - de kan kontrollera sina kroppar, är färdigutvecklade och som sagt vuxna, vilket innebär ansvar både för sig själv och för sin omgivning.
De vet garanterat inte hur det är att se någon man älskar brytas ner, de vet tydligen inte vilken förödelse, vilken katastrof självsvält kan ge en tonårings kropp. De förstår verkligen inte vad de sjukdomar de uppmanar till kan försätta en familj i. Hur det kan beröva ett barns första tid i livet, alltså dess barndom, för att istället bli en vuxen som ska ta hand om en sjuk människa, observera vad den gör, tänka extra mycket innan den uttalar sig för att inte såra personen som är sjuk.
Det är någon du älskar som vi pratar om. Någon i din närhet. Men du kan inte hjälpa...

Isabella Löwengrip är såpass mogen att hon förstår att bantingstips, sjuka sådana, inte hör hemma i en blogg som massa unga tjejer, och förmodligen även killar, läser. Jag tycker det visar på hur mycket bättre Isabella är som förebild.
Jag tänker inte gå in på att hon använder päls och sådant, för det tycker jag handlar om etik och moral. Det Gynning, Zytomierska och denna manligen bloggare gör är att skapa sina läsare en liten självmordsguide. Varför inte lika gärna skriva att de kan hänga sig eller skära sig? Svält är en form av tortyr, en form av självtortyr. Att skära sig är en form av självtortyr. Så, nästa gång kan ju Carolina och Katrin skriva om hur man gör de snyggaste jacken i handlederna med en fickkniv eller något.

Inte nog med allt detta. Det är slutändan Blondinbella som får skiten för det här. Det är hon som får skit för att hon skrivit sanningen på sin blogg - att ingen tycker mer om dig för att du är smal. Och de som gör det - de är troligen lika sjuka som du håller på att bli.
Hur kan man hoppa på någon för att denne tycker det är fel att ge tips som innebär att hälsan hamnar i fara?
Hur kan de försvara sig själva? Att de går till personangrepp mot Isabella - kallar henne gris och Gud vet vad, visar ju bara att de är sjukt omogna och att de är helt urballade.
Hur kan de sova på nätterna?
Hur kan de leva med sig själva? Vet de inte att de kan vara orsaken till att en 17-årig flicka får anorexia?

Vi har yttrandefrihet här i Sverige. Alla får tycka precis vad de vill, och säga vad de vill och tänka vad de vill. Om det i sin tur inte bryter mot några av våra lagar. Att uppmana andra att svälta, synonymt med att uppmana folk att ta livet av sig borde vara olagligt. Och därmed borde det vara olagligt att få ge tips om hur man ska svälta sig själv.
Att äta nyttigt är en helt annan femma. Att tortera sig själv och sin kropp... Det är sjukt och det är hemskt. Och det är inget som ska uppmanas. De som gör detta, som mot all förmodan gör detta, får räkna med att människor mister respekten för dem.

Kommentarer
Postat av: emma

Sjukt bra skrivet!

Håller med dig till 100%!

2009-01-17 @ 22:18:37
URL: http://emmastavmark.blogg.se/
Postat av: Lona

jag orkar inte bry mig i vilket.

2009-01-17 @ 22:47:37
URL: http://lonatrogen.blogg.se/
Postat av: Tiffany

FAN VA RÄTT !

jag tycker du förklarar allt på ett bra sätt som man förstår ! Om du kollade på Katrin på eftersnack i IDOL så var hon ju helt pantad där också. Go Bella !

2009-01-17 @ 22:59:58
URL: http://upss.blogg.se/
Postat av: Cassandra

Håller med dej totalt, har också skrivit ett inlägg som detta fast ett lite mer.. Dramatiskt!



2009-01-17 @ 23:48:34
URL: http://cassandraj.devote.se
Postat av: Sara~Candis

Men de man inte ser är att Bella skrivit att tjocka människor är äckliga i sin blogg, hon har även skrivit om olika dieter!!! Men det ser man ju inte ellerhur?! Man bara riktar in sig på att hon är offret, vilket hon INTE är.

2009-01-18 @ 00:20:11
URL: http://candis.blogg.se/
Postat av: vendela

jag har en familjemedlem som har haft anorexi förut. det är en av de svåraste sjukdomarna man kan genomgå, det kommer alltid finnas kvar spår långt in i själen från ätstörningen. så jag är glad att du skriver det här, det är viktigt att man förstår att det bara är en plastig yta över alla hämska sanningar som kvinnor utsätter sina kroppar för, bara för att få size zero. SÅ TACK

2009-01-18 @ 00:22:28
URL: http://vendellas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0