Redovisningstips

Nathalie har redovisning imorgon och hon ville att jag skulle berätta mina bästa knep. Jag älskar nämligen att prata inför folk, gör det gärna och ofta! Så här kommer mina bästa tips:
Var förberedd.
Allvarligt, om du förväntar dig att det ska gå bra fastän du inte har övat - tänk om!

Du är bäst!
Okej, om inte alla andra ska redovisa om samma sak som du ska (en gång i åttan, fick varje elev i min dåvarande klass göra en muntlig redovisning av samma bok, och då kunde man ju jämföra sig med varandra) så är det bara du som kan vara bäst. Någon annan pratar om något andra, svårare eller lättare. Du kan aldrig jämföra dig med någon annan när du inte redovisar om samma sak. Ingen i min klass får ta detta personligt, för det är bara ett tankesätt som ger mig självförtroende inför en redovisning. Jag tänker såhär: "Alla här inne är töntar, de är så värdelösa på att redovisa så det är inte sant. De borde gå en kurs hos mig, för jag är den som är bäst på det här. Jag fänglsar min publik. Jag får dem att vilja göra det här. Jag är bäst på detta!"

Talkort.
För att kunna tala fritt krävs det att du har övat. Men också att du inte har chansen att stå och läsa innantill. Därför rekommenderar jag talkort. Jag brukar skriva meningar på mina, andra skriver bara ett fåtal stödord. Det klarar inte jag, för jag måste ha rätt ordföljd annars blir allt fel känns det som. Men aldrig, aldrig, aldrig ett A4 med hela texter. Det är dömt att du ska titta ner för mycket!

Andas djupt.
Innan du börjar prata, ta ett djupt andetag,  intala dig själv att det här kommer gå så himla bra. Andas sedan djupt under hela redovisningen. Ta små pauser ibland, där du bara andas.

Pauserna.
När jag håller tal/redovisar, så tillåter jag mig, som jag skrev innan, att ta små pauser, på kanske 2-5 sekunder. Då samlar jag tankarna, har tillfälle att titta ner lite i mina kort, och sedan börja igen. Det är alltid jätteskönt.

Prata i lagom takt.
Det är jättesvårt, men jag tycker verkligen inte att man får prata för fort, men heller inte för långsamt. Det är nästan värre när folk pratar för långsamt. Så öva på det, och fråga vad din publik tycker, alltså om du övar för mamma eller så.
Och rabbla inte. Det är nästan värre när folk har lärt sig texten utantill, för då blir det ingen inlevelse. Det har i alla fall jag aldrig varit med om.

Pilla inte med massa annat.
Jag var med om en redovisning för inte så längesen där personen stod och pillade med sin halsduk hela tiden. Hon pratade helt fritt, men att hon drog i sin halsduk och pillade med den gjorde att jag inte kunde koncentrera mig på det hon sa.

Stå helst still, och rak i ryggen
Om det är meningen att du ska gå fram och tillbaka framför publiken, att det är så du ska göra - gör det! Men annars tycker jag att man ska stå still. Nytt scenario: en jag lyssnade på en gång stod med ena foten på tå och den andra vanligt, och sedan vickade hon på benet hela tiden. Hon var sjukt nervös, men pratade jättebra. Tyvärr kommer jag bara ihåg hur irriterande det var att hon inte kunde stå still.
Rak i ryggen också, axlarna bakåt, ge ett intryck av att du är lika självsäker på det du ska göra som om det var det enda du gjorde.

Var lämplig.
Pratar du om något seriöst - var seriös. Men annars - le! Jag ler alltid. Om jag inte pratar om något väldigt seriöst, det vill säga.

Om du är i en grupp...
Om det är en gruppredovisning, respektera de andra. Det är inte över bara för att du har pratat klart. Fortsätt tänka på att stå rak i ryggen, inte börja pilla med något, som dina papper till exempel. Se uppmärksam ut, inte som om du är på Kreta i tankarna.

Svep med blicken.
Ja, under en annan redovisning jag lyssnat på tittade tjejen som på en tennismatch, hon vände hela huvudet åt vänster 5 sekunder, bytte sedan till höger och höll på så. Svep istället med blicken, stanna kvar ett tag på de som tittar dig i ögonen. Låt alla få känna sig delaktiga i din redovisning. Alla ska känna sig träffade.

Markera ditt avslut.
Säg något så att publiken förstår att du är på väg mot ett avlsut; avslutningsvis... sammanfattningsvis... för att sammanfatta... osv.



Kommentarer
Postat av: Fina

superbra tips! jag HATAR att prata inför folk, men med de här tipsen kanske det blir lite enklare :)

2009-01-14 @ 20:52:57
URL: http://www.metrobloggen.se/fina
Postat av: sarah

svar: ja gud ja ! har längtat mkt :D

2009-01-14 @ 21:12:24
URL: http://ssommar.blogg.se/
Postat av: naattti

TACK FÖR HJÄLPEN BABY <333

2009-01-15 @ 22:27:10
Postat av: giuliapetti

Grymt bra tips tjejen! Ska faktiskt hålla ett tal imorgon, ett begravningstal i svenska C och är ganska nervös. Jag har bra koll på vad jag ska säga men har lite svårt att stå stilla, får jobba på det. Tusen tack för tipsen!

2009-05-20 @ 04:16:42
URL: http://giuliapetti.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0