Outside the box

Jag är en person som alltid försöker se utifrån många perspektiv. Jag vänder och vrider på allting, för att kunna förstå hur andra ska reagera. Något som jag har märkt att många vuxna inte gör. Det finns bara ett rätt, en regelbok. Men jag tror inte det är så. Varför jag skriver om det här är för att jag hörde några vuxna prata häromdagen angående Liza Marklunds bok Gömda. Många vet säkert att det har blivit stor debatt om denna, då det står på framsidan "En sann berättelse", men att allting i boken inte är sant. Och det är fel. Det kan inte stå att det är en sann berättelse om det inte är det. Då får det stå "baseras på en sann berättelse".

Hur som helst, dessa vuxna sitter då och pratar och förstår inte alls varför man ens pratar om det. So what om det inte är sant liksom. Jag erkänner att jag till en början även tänkte i den banan. Men nu har jag insett att det inte alls so what.

För er som inte vet vad Gömda handlar om så är det en bok om en kvinna som har flytt land och rike runt för att en man har följt efter henne och försökt döda henne. Hon kommer från en liten stad, som namnges i boken, och hon flyttar runt i hela landet, blir lurad av socialen och av olika ställen som säger sig ska ge henne skydd. Hon flyttar till Sydamerika, och sedan får hon visum i USA, i den sista boken. "Mannen med de mörka ögonen" som då är mannen som ska döda henne har nu trätt fram och berättat att det är han som Liza och Maria skriver om. Hans liv har tydligen blivit förstört. Alla i staden vet att det är han, och kan tänka sig vad de tror om honom nu.

Liza Marklund har själv erkänt att det var fel att skriva att det var sant, allt i boken. Alltså har hon medgett att han inte har gjort allt/allt som skrivs har inte hänt. Man kan inte veta vad som har hänt, och vad som inte har hänt. Men jag tror i alla fall inte att allt som står i den boken är sant. It's too good to be true kan man inte säga - men det är för mycket för att vara sant. Det är för mycket, det händer så otroliga saker, och kvinnan som boken handlar om... hon står ut och upplever allt. Jag tror inte det är möjligt.

Så, jag säger inte att något är rätt och fel i detta, för jag har ingen aning. Så länge jag inte varit med och bevittnat allt som står i boken så kan jag inte säga vad som är sant och vad som är falskt. Däremot kan jag säga vad jag tycker - och det är att man måste börja tänka lite outside the box. Man måste förstå hur andra kan känna. Man kan inte vara så iskall och säga "Skit samma om det är sant, boken är lika bra för det", när det kan vara så att många människors liv har blivit förstörda.
Det är vad jag tycker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0