Debatt

Okej, nu har jag tänkt i flera dagar på hur jag ska formulera detta inlägg. För det är trots allt ett ämne som upprör - inlägget ska nämligen handla om päls.
Nu har jag tänkt väldigt mycket för att jag ska formulera mig rätt och för att ni ska förstå, men att jag inte ska liksom säga något dumt och radikalt. Men först vill jag berätta om en händelse som inträffade mig i våras. Då var ett politiskt ungdomsförbund och hälsade på oss samhällsklasser i skolan. När de hade pratat klart så fick vi ställa frågor och någon undrade vad de tyckte om klimatproblemen. Helt oväntat säger dessa människor att de tror att det är ett pr-trick. För att vi ska köpa dyrare saker som är ekologiska och vi ska köpa miljövänliga bilar och lalalala. Jag blev helt chockad, jag har aldrig hört något liknande. Och jag håller verkligen inte med. Det jag vill komma till att de är en minoritet som tycker detta, och det måste vi acceptera. Att inte acceptera andra människors åsikter tycker jag gör att vi går tillbaka långt bak i tiden.
Jag vet att jag har ganska svårt att ta kritik, för jag blir ledsen när folk på ett spydigt sätt säger emot mig. Jag tycker det är svårt att ta, men det är något jag jobbar med. Jag läser alltid mellan raderna och ser personangrepp.
Hur som helst. Nu till pälsen. Nu har ni hört detta om klimatproblemet och vad dessa människor från det politiska ungdomsförbundet tyckte, och tänk på det när ni hör vad jag vill säga.

Jag tror inte på allt (observera allt, jag tror på lite grann, inte på allt) som har att göra med pälsindustrin. Jag tror inte på att alla djur behöver genomgå tortyr för att pälsar ska hängas ut i butiker. Jag tror att detta är propaganda. Och (nu kommer ni antagligen bli jättearga, men det får jag ta) jag tror att alla dessa djurrättsorganisationer har ett finger med i spelet. Jag menar, varför i hela världen skulle de som torterar djuren filma det? Varför? Om jag skulle skända ett djur (vilket jag aldrig skulle göra) levande, då skulle jag ju inte ställa mig och filma det. Det finns ingen poäng. Och därför, missförstå mig inte nu, jag tror inte att djurrättsorganisationer slaktar djur för att komma med propaganda, men jag tror på något åt det hållet.
Jag är en minoritet som tror på det här. Men - på samma sätt som det jag skrev ovanför med klimatfrågan - så är det också något som omvärlden måste acceptera.

Nästa argument jag har i denna frågan tänkte jag likna med Kenya. Kenya är ett land i nöd. Ett land utan en fungerande regering, utan en fungerande president. Det är två (!) "presidenter" i Kenya, som delar på makten, men som inte kommer överens. På grund av detta stora (sjukt stora) problem, så kan man inte hantera andra problem - som till exempel kvinnlig könsstympning. Det finns nämligen inte ett fungerande styre i landet som kan ta tag i frågor som detta, och på så sätt blir det svårt för omvärlden att gå in och säga vad som ska göras. Det är för det första respektlöst mot de som försöker, och ja, ingen vill hamna i onåd.
Vad har då detta med pälsindustrin att göra? Jo, jag tror att så länge världens större problem (alltså; könsstympning och djurtortyr är fel men det finns problem som är större, som vi först måste åtgärda) som inbördeskrig, svält, barnarbete och trafficking existerar så kan vi inte göra stora förändringar för djuren. Jag tror att vi måste börja i rätt ände. När barn inte längre behöver arbeta, och fattigdom inte längre finns, ja, då blir det lättare att ta tag i pälsindustrins brister. För jag tror även att människor som behandlar djuren på det sätt som ofta framstår med skändning och tortyr, är just fattiga - de gör vad som helst för pengar. Om vi i Sverige hade haft en pälsindustri så tror jag att vi hade behandlat djuren med mer respekt, och vi hade använt den päls som blivit över från till exempel köttindustrin eller liknande. Vi hade inte dödat djuren för att få päls.

Mitt sista argument ska jag likna med barnarbete. Barnarbete är något som idag inte är accepterat. Om H&M har en fabrik i Bangladesh där det är barn som tillverkar kläderna så blir det ett himla liv, och inte bra publicitet för Hennes & Mauritz. Många bojkottar till och med H&M under en viss tid. Jag tror att samma sak händer med päls. Om ett etablerat, känt och inflytelserikt pälsföretag köper in päls som har gjorts av djur som torterats och skändats så tror jag inte att detta ger bra publicitet för företaget.

Tack för att ni lyssnade.
Och vi får inte glömma att detta troligtvis är ett ämne som kommer prägla vårt samhälle i ytterligare generationer.

Kommentarer
Postat av: FD

men hahaha. inte för att det spelar någon roll för mig att en massa djur blir halsdukar men tror du att djurrättsorganisationerna tjänar en massa cash? tror du att de skulle tortera djur bara för att få göra politiska aktioner och släppa ut minkar. Om det nu skulle vara så, så varför? Vad skulle dem tjäna på det?

2009-01-04 @ 20:43:11
Postat av: sanna ♥

FD: De tjänar sympati. Och jag tror inte att de som torterar djur tjänar något på att filma... Men du tycker ju tvärtemot mig hela tiden, så det spelar ju ingen roll vad jag tycker (;

2009-01-04 @ 23:33:02
URL: http://sannasrum.blogg.se/
Postat av: FD

Inte så att jag aldrig håller med dig, men jag anser att ett beiget "jag håller med" är för tråkigt för att skriva. Är mycket roligare att provocera fram en diskussion. Det är väl lite extremt att tortera djur och filma det för att sedan starta en organisation som är emot det enbart för att vinna sympati. Ett sådant sjukt bekräftelsebehov har väl ingen?

2009-01-05 @ 15:03:16
Postat av: sanna ♥

FD: Är det inte sjukt att sluta äta mat för att alla ska säga hur fin man är, trots att personen ser ut som ett undernärt, afrikansk barn? Det finns mycket sjukt här i världen. Och jag tror inte att djurrättsorganisationerna bokstavligt gör detta, men som jag sa så tror jag att de har ett finger med i spelet.

Haha, ja, provocera mig ;P Jag är bara sjukt nyfiken på vem du är!

2009-01-05 @ 15:32:56
URL: http://sannasrum.blogg.se/
Postat av: Emma

intressant det du skriver. min SO-lärare skulle jubla göra vågen. ;D

får säga att jag håller med dig, det finns allvarligare problem än pälsinudstrin att tag i till att börja med!



2009-01-05 @ 23:15:25
URL: http://eexx.blogg.se/
Postat av: Lisa

"Övrigt:

- Ingen är anonym - jag kollar upp alla stötande kommentarers ip-adresser. Stå för vad du tycker!"



Har du ju skrivit, men sen står det att du är sjukt nyfiken på vem "FD" är. Varför kollar du inte bara upp det då om du nu skriver att du kan? :P

Blev bara lite nyfiken!

2009-01-07 @ 00:39:37
URL: http://lisaasandblom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0