Kontrakt med samhället

Jag vill poängtera ett par saker först;
- Många tycker att Blondinbella gör bort sig när det kommer till att prata politik. Jag är lite rädd att ni ska tycka så om mig faktiskt. Samtidigt tycker jag att alla får ha en åsikt, och detta är min åsikt.
- Jag har funderat en del på detta inlägg för att jag ska uttrycka mig rätt, annars är det ju lätt att ni samlas runt mig som om ni vore gamar och jag var ett dött djur.
- Jag vill inte blanda in religion i det här, för jag orkar inte ta den diskussionen då jag tycker det är känsligt.

Igår när jag skrev inlägget om SD på Café Liberal i Borås så tyckte min kära far att jag skulle vidarutveckla det här med flyktingfrågan, islam och att anpassa sig efter lagar och regler. Jag vill först säga att flyktingfrågan är inte den fråga som ligger mig varmast om hjärtat, och därför är jag inte 100% insatt. Men jag har läst på lite grann och jag tror att jag vet vad jag tycker. Så självklart ska jag skriva om det:
Jag är liberal. Jag tror på frihet och jag tror på jämlikhet.
Jag är ateist. Jag tror inte på Gud. Men jag repsekterar dem som gör det. Jag tycker dock inte att intolerans angående religionsfrihet är okej. Man får tro på vad man vill så länge man inte bryter mot de mänskliga rättigheterna, tar ifrån någon annan dess frihet eller förespråkar sådant som inte stämmer överens med jämlikhet.
Jag tror på fri rörlighet, det vill säga fri in- och utvandring. Men... Det är så att i fungerande, demokratiska samhällen finns regler och lagar som ska följas just därför att samhället ska fungera och just därför att det ska vara demokratiskt.
Därför tycker jag att diskussionen om att flyktingar/invandrare skulle komma hit och bryta mot dessa lagar och komma undan med det är helt onödig. Sverige är en fungerande demokrati, så vitt jag vet, och därför straffas de som inte lyder lagen. Då kommer vi till det här med rasism; att svenska rättsväsendet skulle vara rasistiskt ifall de dömde invandrare för förteelser som bryter mot svensk lag. Jag tror inte på detta. Svenska rättsväsendet har sina brister och vi är - som jag alltid säger - bosatta i lilla landet lagom där radikala saker är hemska saker. Där nya saker är dåliga saker och där förändringar helst ska ske inom loppet av ett decennium.
Jag sa tidigare att jag var liberal. Jag är liberal. Och liberaler tror på jämlikhet - att alla är lika mycket värda trots etnicitet, kön, tro, ålder, hudfärg eller politisk tillhörighet. Jämlikhet för mig betyder dock också att alla står lika inför lagen.

Om du lever på ett visst sätt, i ett visst land med speciella lagar och regler, flyttar ifrån ditt land med ditt sätt att leva för att bosätta dig i ett land med andra lagar och regler så är det väl självklart att du till en början inte anpassar dig. Detta behöver inte ske medvetet, och det lär ske successivt. Den gamla hunden ska lära sig att sitta, helt enkelt. Jag har förståelse för detta - att anpassningstiden kan variera men jag tror även att majoriteten vill anpassa sig efter svensk lagstiftning och majoriteten vill vara en del av det svenska samhället. Segregation är ingen främjande faktor, och det är inte heller den inställning som många europeer har gentemot de som bor i östra Europa och utanför Europa. Om vi inte pratar om USA, Canada och Australien då, vill säga.
Det finns alltid - inom varje kultur, religion och ideologi - radikala grupper och människor som gör dumma saker. Se på Knutby och Usama Bin Ladin. Men detta är inte skäl nog att svartmåla en hel folkgrupp.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hur gör jag då om jag vill spara dom på JPEG eller PNG ? :)

2009-02-19 @ 20:05:46
Postat av: Leon

Riktigt bra skrivet må jag säga.

2009-02-20 @ 00:34:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0