"Jag är inte så insatt"

Jag är sjukt trött på allas kommentarer om att de inte är insatta i politik och därför inte kan bli politiskt aktiva. Vaddå - tror ni att jag kunde allt när jag gick med i LUF? Jag kan fortfarande inte en bråkdel av vad de andra kan. Men man lär sig - det är ju det jag vill, jag vill lära mig och förhoppningsvis bli riktigt duktig i framtiden!
Att jag inte hade en aning om något alls när jag först gick med (att jag inte har speciellt mycket mer aning om saker och ting vid denna tidpunkt...) - är inte det normalt? Man förväntar sig kanske inte att folk ska gå med och kunna allting. Vandrande uppslagsverk är knappt uppskattade, det leder främst till irritation.
Ska du sluta gå till skolan för att du inte kan allt? Ska du sluta spela fotboll för att du inte redan kan allt? Handlar inte livet om att utvecklas och att hela tiden lära sig nya saker? Eller du kanske tror att alla förväntar sig att du är född med alla kunskaper som du, ingen annan än du, tror behövs för att du ska kunna vara politiskt aktiv?

Jag ska berätta för er att när jag var med om min första LUF-upplevelse så var det en blandning av skräck och glädje, en blandning av ångest och nyfikenhet. Där satt jag, kunde ingenting, och de började fråga mig om vilken fråga som var den viktigaste för mig. Eh - ingen aning?! Jag var inte speciellt insatt då, så jag fick helt enkelt klämma till med något som jag skulle kunna tänka mig var intressant. Men nu - det går ju hela tiden framåt för mig. Till och med så att jag sitter och googlar en hel del på saker jag vill lära mig mer om. Jag vet precis vilka frågor som är mest intressanta för mig nu - skolpolitik och Sveriges rättsväsende.
Man ska inte vara rädd, jag är jämt rädd att folk ska tycka att jag är korkad om jag ställer frågor, vilket självklart resulterar i att jag sällan ställer frågor. Det tar även sjukt lång tid innan jag känner mig såpass trygg i ett sällskap att jag vågar yttra min åsikt. Men det kommer - successivt känner man sig trygg och säker. Jag tror att jag, i vissa sällskap inom LUF, aldrig kommer att känna mig trygg för att det är en sådan oförskämt pretentiös attityd. But that's life - och alla känner så. Och just den delen av LUF behöver jag i så fall inte överrösa med mina frågor om allt möjligt, utan jag ler och nickar istället - låter dem vara så där sjukt töntiga med akademikeruttryck och "hej-jag-vet-allt-attityder".
Min inställning är att jag har mina ståndpunkter idag, imorgon - om jag har fått ytterligare argument som motsäger det - så kan jag ha ändrat min åsikt. Jag låter inte stoltheten äta upp mig, utan är öppen för att kunna ändra mig själv och mina åsikter.

Nästa undanflykt till varför man inte vill engagera sig (hallå, det är framtiden vi pratar om!) är att man inte är intresserad av politik. Nehej... Nänä, visst. Men man tycker det är helt åt skogen att man får betyg i skolan. Man tycker att det är jättetaskigt att det bara finns grusplaner i sin kommun, och vill hemskt gärna ha en plastgräsplan. Man hatar tanken på att Sverige är med i EU, och man vill absolut inte ha euro. Man tycker att det är helt sjukt att man ska betala så hög skatt. Man kanske tycker att det borde finnas fler miljöstationer i  kommunen... Vad vet jag? Poängen är att det mesta som rör dig och ditt liv kan förändras till det bättre genom politiken. Politiken finns ju där för att skapa ett bra samhälle. Och om du engagerar dig så kan du få vara med och bestämma! Man skulle kunna tro att det jag tycker, det jag tänker - nej, men jag kommer aldrig komma någonstans med det. Men det är inte sant, varje röst är värd att lyssna till och varje åsikt ska lyftas fram.

Jag tänkte avsluta med att citera en skylt som jag såg på valdagen i USA:

"If you don't vote today, you can't complain tomorrow."
Jag tycker att det är väldigt tänkvärt - varje röst räknas, och även om en person inte kan göra allt så kan alla göra något. Du har ingen rätt att komma och klaga på samhället om du inte försöker påverka det.

Kommentarer
Postat av: Sebastian Bjernegård

Bra inlägg! Känner precis samma sak! Får försöka vara mer övertalande när de säger att de inte är intresserade, du har ju gett några bra förslag :)

2009-04-05 @ 10:32:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0