Marilyn Monroe

Marilyn Monroe hette egentligen Norma Jeane Baker och föddes i Los Angeles 1926. Hennes mamma jobbade med film, men psykiska problem gjorde att hon inte kunde jobba och hon blev inlagd. Därför fick Norma Jeane spendera större delen av sin barndom i olika fosterhem, men 1937 flyttade hon in hos en familjevän. Men när paret som länge hade varit vänner med Norma Jeanes mamma flyttade till östkusten hade de inte råd att ha med sig 16-åriga Norma Jeane, som då hade två alternativ - antingen gå tillbaka till att vara föräldralös eller att gifta sig.
Norma Jeane gifte sig med sin 21-årige granne Jimmy Dougherty 1942, och de levde ihop i två år innan han var tvungen att gå med i marinkåren ute i Stilla Havet.
Norma Jeane tog ett jobb vid ett löpande band på en fabrik. En dag kom en fotograf som skulle fota för en tidning om kvinnorna under kriget (World War II). Enligt honom var hon en fotografs dröm, och hon var med i hans fotografering den gången. Efteråt gav han henne en del modelljobb och inom två år var Norma Jeane en omtalad modell med många covers på sin meritlista. Hon drömde nu om att bli en riktigt stor stjärna och började ta teaterlektioner. När Jimmy återvände 1946 stod hon inför ett nytt val - sitt äktenskap eller sin karriär.
Hon valde karriären och de två skiljde sig 1946. Samma år skrev Norma Jeane kontract med Twentieth Century Fox.
Norma Jeane valde sedan att ändra sitt namn till Marilyn Monroe, då hon lånade sin mormors efternamn. Samtidigt färgade hon sitt hår blont. Mellan 1947 och 1953 spelade Marilyn in en hel del filmer men det var en film från 1953 som gav henne stjärnstatus - Niagara. Efter det följde ytterligare filmer.
Marilyn gifte sig med baseballstjärnan Joe Di Maggio 1954, men han tålde inte att hon använde sin kropp i sin karriär, och att andra män fick titta på henne. Marilyn var trots allt känd som sexbomb vid det här laget. Äktenskapet präglades av ständig misshandel och trots att de älskade varandra så skiljde de sig 9 månader senare.
1955 ville Marilyn göra sig av med sin "dum-blond-image". Hon ville göra mer seriösa saker, så hon flyttade till New York där hon läste skådespeleri och startade ett eget produktionsbolad - Marilyn Monroe Productions. Bolaget producerade två filmer med Marilyn i huvudrollen, och hon fick chansen att visa vad hon gick för. Marilyn ingick i sitt tredje äktenskap 1956 då hon gifte sig med Arthur Miller - en manusskrivare.
När sedan Some Like It Hot kom 1959 fick Marilyn en Golden Globe för bästa skådespelerska i kategorin Komedi.
Miller skrev ett manus till Marilyn - The Misfits, men den blev aldrig färdig, men det blev deras äktenskap 1961. På Golden Globe-galan 1962 blev hon utropad till World Film Favorite. Men i augusti 1962 hittades hon död i sin lägenhet.



Marilyn sägs ha gått på fruktansvärda droger under sin karriär - droger som slog ut henne både psykiskt och fyskiskt. Hon försökte ta livet av sig flera gånger, och under ett tillfälle hade hon beklagat sig över att läkarna hade räddat henne.
Anledningen till detta, självmordstankar med mera, var för att hon inte kunde få barn. Hon hade haft ett utomhavandeskap (när äget blir befruktat i äggledaren istället för i livmodern, och fostret utvecklas i äggledaren), ett missfall och gjort ett stort antal aborter. Det sägs att det är aborterna som gjorde henne steril. Marilyn ville så gärna ha barn, men kunde inte få det, och det var då hennes självmordstankar började. Hon hade även problem med alkoholen, och blandade flera gånger droger med alkohol. Hon var känd för att komma för sent till tagningarna och för att missa sina repliker. Hon fick till och med sparken ett par gånger.
En annan teori är att stjärnan blev mördad för att hon hade en affär med presidenten John F Kennedy, som också blev mördad. Man får helt enkelt dra egna slutsatser. Jag tror att hon tog livet av sig!
Vad tror ni?





Kommentarer
Postat av: sarah

bara för att jag har tagit på hennes grav !

2008-12-11 @ 17:33:09
URL: http://ssommar.blogg.se/
Postat av: ludde

jag tror också att hon tog självmord, eller så kanske skulle hon ta en vanlig dos med droger så orkade inte kroppen med helt enkelt :P :x

2008-12-11 @ 17:40:18
Postat av: victor

Hej,Jag skriver om åldrandet, dvs demens etc och vad vi kan göra åt det. Åldrandet dödar 100 000 gamla människor varje dag, alldeles i onödan har det visat sig då vi kan utveckla behandlingar för att kunna förhindra ålderdomen.

Läs mer på min blogg http://victorbjoerk.blogg.se :)

2008-12-11 @ 17:49:22
URL: http://victorbjoerk.blogg.se/
Postat av: victor

suck, höj pensionsåldern såklart? lr så kanske dom äldre vill jobba istället för att koka kaffe och gunga gungstol?

2008-12-11 @ 18:02:16
URL: http://victorbjoerk.blogg.se/
Postat av: victor

okej, fast det är naturens gång att svälta ihjäl också lr bli uppäten av en tiger. Visst är det skönt att alla människor inte följer naturens gång för då hade ju inga bloggar existerat, nåt att tänka på !



trevlig kväll!

2008-12-11 @ 18:25:40
URL: http://victorbjoerk.blogg.se/
Postat av: Matilda

Eftersom de är min idol så känner jag att jag bara är tvungen att svara, Jag tror hon tog sitt liv. Allt blev för mycket tillslut tyvärr alla droger alkohol och som grädde på moset att hon inte kunde få barn, Stackare men jag hoppas hon har de bättre där hon är nu :)

2010-06-17 @ 17:58:38
URL: http://mollekindahl.blogg.se/
Postat av: Matilda

Jag hitta de när jag sökte på Marilyn Monroe och bilder de var denförsta bilden som jag såg och jag föll direkt för hennes skratt :)

2010-06-17 @ 18:11:14
URL: http://mollekindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0